Nieuws — 16 mei 2011

Op 26 mei presenteren de Blikopeners van het Stedelijk Museum een avond speciaal voor en door jongeren, waarin een frisse kijk op kunst centraal staat. De Blikopeners, jongeren in dienst van het museum, gooien met veel interactieve en uitdagende activiteiten alle zintuigen van het publiek open. Open It! is een cross over van muziek, performance en beeldende kunst. Met rondleidingen en workshops door de Blikopeners zelf, samen met experts en special guests als Vieze Fur en Zulille Blinker.

Welke beats passen het best bij Mondriaan? Hoe reageert een spoken word artist op Yves Klein? Hoe kijkt Vieze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig) naar de neons van Bruce Nauman? Open It!, onderdeel van de interactieve Do It!-avonden tijdens Temporary Stedelijk, is een avond voor en door jonge mensen, met een rijk programma van workshops, optredens, rondleidingen en verrassingen – alles gericht op de kunst die nu te zien is in het Stedelijk Museum.

Samen met jonge kunstenaars, muzikanten en performers geven de Blikopeners tijdens Open It! hun kijk op de beroemde werken uit de collectie. Kunstenaars creëren ter plekke live kunst, geïnspireerd op de kunst die nu in het Stedelijk te zien is. Tijdens de avond is er door het hele museum van alles te beleven: onder meer rondleidingen, live muziek van een band en dj’s, performances en workshops.

Special guests van de avond zijn Vieze Fur (De Jeugd van Tegenwoordig), Zulille Blinker (spoken word artist), kunstenaars Wayne Horse en Vere van Hal, DJ Individualism (winnaar Grote Prijs dance/producers), sirin_MOS (dansgezelschap), PLeaSe! (winnaar Kunstbende Amsterdam 2010), DJ Primo en Jop Gorris (winnaar Kunstbende film en animatie 2010).

Speciaal voor Open It! blijft het museum tot 23 uur open.

Locatie: Reserveren: Entree:

Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam is noodzakelijk en kan via blikopeners@stedelijk.nl gratis, met geldig toegangsbewijs voor het museum tijdens Open It! toegang € 3 voor jongeren t/m 25 jaar

Over de Blikopeners

De Blikopeners zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 19 jaar met een frisse kijk op kunst, die als peer educators werken in het Stedelijk Museum. Ze zijn afkomstig uit Amsterdam en omstreken en hebben verschillende opleidingen en achtergronden. De Blikopeners geven advies aan het museum, organiseren activiteiten voor leeftijdgenoten en geven rondleidingen. Met als doel jongeren meer vertrouwen te geven bij het interpreteren van kunst en het vormen van een eigen mening daarover. De Blikopeners organiseerden eerder al events bij de tentoonstellingen die het Stedelijk Museum presenteerde in De Nieuwe Kerk en het Van Gogh Museum. In 2010 heeft het museum een boek uitgegeven over de Blikopeners.

Voor meer informatie over het publieksprogramma van The Temporary Stedelijk: www.stedelijk.nl.