Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 15 mei 2005

Op de 51ste Esposizione Internazionale d’Arte van de Biënnale van Venetië, is in het Nederlandse Paviljoen de nieuwe filminstallatie Mandarin Ducks van het kunstenaarsduo Jeroen de Rijke en Willem de Rooij te zien.

De Rijke / De Rooij werden uitgenodigd door Martijn van Nieuwenhuyzen, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, in opdracht van de Mondriaan Stichting.

LET OP: Mandarin Ducks wordt (onder voorbehoud) na afloop van de Biënnale in november in Stedelijk Museum CS vertoond.

Sinds zij in 1994 hun samenwerking begonnen, hebben Jeroen De Rijke (1970) en Willem De Rooij (1969) een selecte reeks 16 en 35 mm films, dia- en fotowerken, objecten en drukwerk gemaakt. Hun artistieke programma bestaat uit een kritisch onderzoek naar de codes en conventies die samenhangen met de presentatie en interpretatie van beelden. 

Voor hun presentatie in het Nederlands Paviljoen op de 51ste Biënnale van Venetië hebben de kunstenaars het nieuwe filmwerk Mandarin Ducks gemaakt waarin zij aspecten van hun vroege films verder uitwerken, zoals het gefragmenteerde gebruik van narratieve elementen, gecombineerd met benaderingen uit het meer recente werk, bijvoorbeeld het onderzoek naar de cinematografische mogelijkheden binnen één vaststaand shot dat als een soort ‘tableau’ wordt gepresenteerd en waarin een rijkdom aan visuele informatie langzaam aan de toeschouwer onthuld wordt.

In de nieuwe film verandert het ‘tableau’ in een soort van theatrale achtergrond voor een verhaal met een sterk gestileerd karakter. Via een aantal personages onderzoeken de kunstenaars verschillende intermenselijke spanningsvelden, met name die terreinen waar zich via het persoonlijke, sociale en politieke conflicten weerspiegelen.

Mandarin Ducks heeft een lengte van 36 minuten en wordt op regelmatige tijdstippen in het Nederlands Paviljoen getoond.

Bij de tentoonstelling wordt een Engelstalige catalogus gepubliceerd met een visuele bijdrage van de kunstenaars, een introductie van Martijn van Nieuwenhuyzen en essays van Dario Gamboni en Tom Holert. Ontwerp: Wim Crouwel. Uitgever: Revolver Books, Frankfurt (84 pp, ISBN: 3-86588-121-1, € 25).

www.dutchpavilion.info