Nieuws — 8 mrt 2022

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft dit jaar €436.093,- van de Vrienden Loterij mogen ontvangen. De loterij verdeelde in totaal 95 miljoen aan diverse culturele instellingen. Ook schonk de Vrienden Loterij dit jaar 39 miljoen aan goede doelen. Het geld is bijeengebracht door de deelnemers van de loterij. De VriendenLoterij is een vaste partner van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Mede dankzij deze bijdrage kon het Stedelijk het afgelopen jaar onder andere een werk van Sarah Zapata To Teach or Assume Authority (2018) aankopen. Ook kocht het museum met steun van de Vriendenloterij that man loves (1967) en andere werken van Corina Kent. Bovendien kocht het Stedelijk aan de hand van dit bedrag onder andere werken van Ganesh Haloi, en Marcel Pinas Lebi Kondee (2010). 

De steun van de VriendenLoterij heeft tevens verschillende belangrijke onderzoeken en restauraties mogelijk gemaakt binnen het Stedelijk. De behandeling aangaande het wandtapijt White Letter II (1961) van Sheila Hicks die in 2020 gestart werd, is mede door deze steun voortgezet conform de wens van de kunstenaar. Ook in het kader van een uitgebreid materiaal-technisch onderzoek van de 23 schilderijen van Malevich in de collectie, zijn in 2021 tien schilderijen opnieuw gefotografeerd. Last but not least is gewerkt aan een conditierapportage van de serie Amsterdam Notes (1986) van Keith Haring. Voor dit 38 meter lange werk is een conditierapportage en fotografische documentatie uitgevoerd, en vanwege het grote formaat was dit een complexe operatie waarbij de steun van de VriendenLoterij goed van pas kwam. 

Directeur Rein Wolfs en zakelijk directeur Jacqueline Bongartz