Nieuws — 18 feb 2008

7 maart - 13 april 2008

Docking Station, de projectruimte voor jong internationaal talent in Stedelijk Museum CS, presenteert UNITS, een nieuwe installatie van Alexandra Bircken, van wie de Saatchi Collection vorig jaar een groot sculpturaal werk verwierf. Bircken (Keulen, 1967) toont vijf metalen frames die het kader vormen van onorthodoxe structuren van gebogen boomtakken en fel gekleurde wollen weefsels waar ook geverfd hout, leer, stenen, gedroogde planten en bloemen doorheen zijn gevlochten.  

Birckens werk sluit aan bij een nieuwe interesse voor de assemblage onder de jongere generaties Europese en Amerikaanse beeldhouwers. Hun objecten zijn low tech, bescheiden in schaal, niet geproduceerd uit glimmende materialen maar handgemaakt met gevonden voorwerpen, vol botsingen en tegenstellingen, vaak zo gefragmenteerd dat ze bijna uit elkaar vallen. Deze beelden beschrijven het heden als een tijdperk van materiële overvloed, maar ook als een periode vol onzekerheid en verbrokkelde symbolen. 

Bircken, die woont en werkt in Keulen en Londen, exposeerde onder meer bij BQ in Keulen, Gladstone Gallery in New York en Herald Street in Londen. In de tentoonstelling Unmonumental in het New Museum in New York is haar werk te zien temiddendat van andere hedendaagse kunstenaars die gebruik maken van assemblage en collage, zoals Isa Genzken, Urs Fischer en Rachel Harrison.  

“The seemingly hippielike amalgams of twigs, knit wool and paint by emerging artists like Ms. Bircken reward close examination…” schreef Roberta Smith, de critica van de New York Times over de bijdrage van Alexandra Bircken aan Unmonumental, die nog t/m 30 maart te zien is. 

In het najaar van 2008 heeft Bircken een solotentoonstelling in de Ursula Blickle Foundation in Kraichtal, Duitsland, georganiseerd door Nicolaus Schafhausen en Florian Waldvogel.

Docking Station in het Stedelijk Museum CS wordt geprogrammeerd door Martijn van Nieuwenhuyzen, curator Stedelijk Museum. 

De tentoonstelling UNITS is mede mogelijk gemaakt door Kunststiftung NRW.