Nieuws — 22 aug 2018

Dr. Margriet Schavemaker, Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties van het Stedelijk Museum, is benoemd tot hoogleraar Media en Kunst in de Museale Praktijk aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een nieuwe leerstoel in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam.

De samenwerking tussen de UvA en het Stedelijk is een natuurlijke. Het Stedelijk Museum, opgericht in 1895, is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland en heeft als doelstellingen onder meer het beheer, behoud en de presentatie van de collectie, het samenstellen van toonaangevende tentoonstellingen en het organiseren van experimentele educatieve programma’s. Het is de groeiende ambitie van het museum een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van museaal onderzoek, en op internationaal niveau toonaangevend te zijn in de experimentele en vooruitstrevende manieren waarop onderzoek in het museum is verankerd, en de kritische reflectie daarop. De interactie tussen beeldende kunst, audiovisuele cultuur, nieuwe mediatechnologie en de museale praktijk vormen daarbij al sinds lange tijd een belangrijk aandachtspunt.

Vanuit een interdisciplinaire benadering gaat Schavemaker zich in haar onderzoek richten op de manier waarop kunst en de museale praktijk zich verhouden tot de opkomst van onder meer televisie, video en de digitale media. Dit varieert van de wijze waarop kunstenaars in hun werk reflecteren op de online beeldcultuur (internet/social media) tot de impact die dit heeft op het museale programma en aankoopbeleid (wat betekent het om een internetkunstwerk te tonen in het museum en voor de eeuwigheid te bewaren?). Ook de uiteenlopende manieren waarop nieuwe mediatechnologieën worden ingezet om de museale ervaring te verrijken en toegankelijker maken (denk aan multimedia tours en robots waarmee op afstand museumbezoek mogelijk wordt gemaakt), staan centraal in Schavemakers onderzoek. 

Schavemaker gaat bij de UvA onderwijs geven binnen de (research)masters op het terrein van media, cultuur en kunst, onder meer in het masterprogramma Presentation and Preservation of the Moving Image. Zij gaat haar aanstelling combineren met haar werkzaamheden binnen het Stedelijk Museum.