Nieuws — 14 jun 2017

Amsterdam, 14 juni 2017- Edward Krasiński (1925-2004) was de hoofdrolspeler in de Poolse avant-garde in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw en zijn werk wordt op dit moment herontdekt door een jonge generatie kunstenaars en curatoren. Na Tate Liverpool presenteert het Stedelijk Museum Amsterdam nu het eerste retrospectief van één van de belangrijkste kunstenaars die Oost-Europa gekend heeft. De tentoonstelling omvat zijn gehele artistieke loopbaan, van de sculpturen van gevonden materialen uit de vroege jaren 60 tot zijn latere installaties, en benadrukt zijn experimentele benadering in het maken van objecten, ruimtelijke installaties en tentoonstellingen.

Krasiński liet zich inspireren door vooroorlogse avant-garde bewegingen als het Poolse constructivisme. Tegelijkertijd kenmerkt zijn werk zich door een speelse humor en een interesse in de rol van toeval. In de tentoonstelling zijn ruim 50 werken te zien, waaronder hangende objecten en draad-sculpturen, die getuigen van zijn belangstelling voor de sculptuur als lijn. In 1968 introduceerde hij in zijn werk blauw plakband, een eenvoudig kant-en-klaar materiaal, waarmee hij ruimtes en objecten met elkaar verbond. Het zou zijn handelsmerk worden. Hij plaatste het bewust standaard op de gemiddelde hoogte van het hart, omdat kunst niet alleen rationeel begrepen moest worden maar ook met het hart. Zelf zei hij hierover: “I place it horizontally at a height of 130 cm everywhere and on everything. I encompass everything with it and go everywhere.”

Klik hier voor het volledige persbericht. 

 Edward Krasinski, Intervention 27, 1975, plakband en verf op hardboard. Courtesy: Tate Londen

Opening Edward Krasiński

Tijdens de opening op vrijdag 23 juni organiseert het Stedelijk Museum een gesprek over Edward Krasiński. Senior curator Kasia Redzisz (Tate Liverpool) en Anka Ptaszkowska, kunstcriticus en net als Krasiński medeoprichter van de Foksal Gallery in Warschau, geven een korte presentatie.

Programma

20.00 uur:               inloop (Audi zaal)

20.15 uur:               welkomstwoord directeur Beatrix Ruf

20.20 uur:               bezoek aan de tentoonstelling 

21.00 uur:               welkom door Leontine Coelewij (Teijin Auditorium)

21.05 uur:               sprekers Kasia Redzisz en Anka Ptaszkowska

22.00 uur:               einde

De opening is gratis toegankelijk voor iedereen, aanmelden is verplicht, klik hier. 

Edward Krasinski, Intervention, 1969, courtesy Paulina Krasinska and Foksal Gallery Foundation

SUNDAY SEMINAR: Krasiński in context 

In het najaar van 2017 houdt het Stedelijk een Sunday Seminar waarin het oeuvre van Krasiński, in een brede context van kunstenaarsnetwerken en hedendaagse kunst van voormalig Oost-Europa in de jaren 1960-'70, wordt besproken. Er wordt tevens ingegaan op een aantal belangrijke events die invloed hebben gehad op de artistieke praktijk van kunstenaars, waaronder Farewell to Spring in Zalesie.

Meer informatie is binnenkort te vinden op onze website. 

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen met essays van Jean-François Chevrier, Kasia Redzisz, Karol Sienkiewicz en Stephanie Straine, die Krasiński plaatsen in de context van de avant-gardetraditie en het mondiale minimalisme, en de performatieve aspecten van zijn werk belichten.

De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met Tate Liverpool.

Prijs € 19,95 | 24 x 21,5 cm | Engels | ISBN 978-1-84976-492-6 | Vormgeving: Sara De Bondt

De tentoonstelling is samengesteld door Leontine Coelewij, conservator Stedelijk Museum Amsterdam en Kasia Redzisz, conservator Tate Liverpool. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Tate Liverpool.

Edward Krasiński is mede tot stand gekomen dankzij de bijdrage van het Adam Mickiewicz Institute, opererend onder het Culture.pl merk.