Nieuws — 13 jul 2015

Amsterdam, 13 juli 2015 - In het kader van het twintigjarige bestaan van de Amsterdam Gay Pride organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een speciale editie Gallery Talks. Vanuit LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Questioning en Intersex) gerelateerde invalshoeken bekijken sprekers Stacey Moran Nocek en Christian Friedrich de collectie. Beide bespreken aan de hand van een selectie kunstwerken hun visie op de collectie en delen hun persoonlijke inzichten met nadruk op queer, gender en feminist studies.  

Over de sprekers

Stacey Moran Nocek (VS) is sinds 2006 werkzaam aan de University of Washington als docent in het programma Comparative History of Ideas. Haar onderzoek bevindt zich op het kruisvlak van het feminisme, gender studies, literatuurwetenschappen en filosofie en gaat in op het verband tussen materialisme en het feminisme. Sinds tien jaar werkt Nocek, naast haar werkzaamheden aan de universiteit, in de mode-industrie, waar een materialistisch georiënteerde benadering van het feminisme een grote rol speelt.

Kunstenaar Christian Friedrich (DE) studeerde protestantse theologie aan de Universiteit van Tübingen en Heidelberg en beeldhouwkunst aan de Akademie für Bildende Künste in Dresden en Karlsruhe. Zijn artistieke interesse ligt bij de relatie tussen subject en object. Een doorlopend thema in zijn werk is de onderworpenheid van het menselijk lichaam. Friedrich presenteert het lichaam als een object van verlangen en ziet het samenvallen van macht en onderdanigheid als een hedendaagse vorm van het sublieme. De Hallen, Haarlem en de Grazer Kunstverein (AT) organiseerden recentelijk solotentoonstellingen van Friedich’s werk. In 2013 kocht het Stedelijk zijn video- en geluidsinstallatie Untitled (2011) aan. 

Meer informatie

Locatie: Stedelijk Museum
Datum: vrijdag 31 juli 2015
Tijd: 13.00 uur (Stacey Moran Nocek) en 15.00 uur (Christian Friedrich)
Taal: Engels
Prijs: aangepaste entreeprijs + € 2,50
Reserveren: verplicht, via reservations@stedelijk.nl. Vermeld daarbij ook aan welke Gallery Talk je wilt deelnemen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl.