Nieuws — 23 okt 2012

Het Stedelijk Museum Amsterdam en NS werken sinds 2009 samen en nodigen steeds jonge kunstenaars uit om de vijf lichtbakken in de middentunnel van Amsterdam Centraal te voorzien van hun visie. De zojuist geplaatste presentatie bestaat uit een gedicht van kunstenaar Hanne Lippard, vormgegeven door Mevis & van Deursen, de grafisch ontwerpers van het Stedelijk Museum. Zij hebben zich laten inspireren door de collectie, de identiteit en de feestelijke heropening van het Stedelijk.

De Noorse Hanne Lippard (1984) studeerde twee jaar geleden af aan de Rietveld Academie in Amsterdam en woont en werkt in Berlijn. Haar poëtische en associatieve teksten worden gekenmerkt door een opvallende ritmiek en woordrijm. Haar teksten in de vijf lichtbakken vormen samen één gedicht:

LIFT
RIGHT
LEFT OPEN
GET CLOSE
BUT DON’T TOUCH

PACING UPSIDE DOWN
ACTION PAINTING

COMPOSITION
POSITION
CLOSE TO PERFECT

STEP BACK
SEE THE WHOLE PICTURE

WE ARE OPEN
WE ZIJN OPEN

De presentatie in de lichtbakken sluit aan op de openingscampagne van het Stedelijk Museum, die de identiteit van het Stedelijk weer op de kaart zette en het publiek nieuwsgierig maakte naar wat er in het museum te zien is. Het Stedelijk koos voor een eigenzinnige tekstuele en typografische campagne die aankondigt dat het museum weer open is. Tegelijkertijd zijn de uitingen een kunstwerk in de openbare ruimte – een contrast met de commerciële boodschappen in de omgeving – en stemmen ze tot nadenken.
De langdurige samenwerking tussen de NS en het Stedelijk Museum kwam in 2009 tot stand tijdens de verbouwing van het museum. Amsterdam Centraal was een van de locaties waar diverse interpretaties van kunst uit het museum werden tentoongesteld.