Nieuws — 18 dec 2017

Voor de Gemeentelijke Kunstaankopen 2018 zoekt het Stedelijk Museum Amsterdam werk van kunstenaars die zich bezighouden met het thema ‘Freedom of Movement’. Dit is een term die gebruikt wordt om uitdrukking te geven aan de mogelijkheid van burgers om visumvrij buiten hun geboorteland te reizen. Sinds de opkomst van neonationalistische en populistische politieke bewegingen in het Westen is het gebruik van de term ‘Freedom of Movement’ meer en meer toegenomen. Poëtisch opgevat verwijst ‘Freedom of Movement’ ook naar het lichaam zelf: het vermogen om te bewegen, actie te ondernemen en iets te bewerkstelligen. Kunstwerken die het onderwerp van beweging als politieke factor onderzoeken – bijvoorbeeld in bewegend beeld, performance en choreografie – zijn in het kader van deze oproep bijzonder gewild.

De open call Gemeentelijke Kunstaankopen 2018 richt zich bovendien nadrukkelijk op time-based media: film, video, performance, dans, theater, nieuwe media, geluids- en internetkunst. Met de aanstelling van Karen Archey in 2017, de eerste conservator time-based art in het Stedelijk, gaf het museum reeds het belang aan van zijn groeiende collectie mediakunst.

Kunstenaars die willen deelnemen, kunnen documentatie inzenden van bestaand werk of van werk in wording. In aanmerking komen kunstwerken van na 2013, gemaakt door in Nederland gevestigde kunstenaars. Samen met een internationale jury zal Archey vervolgens een selectie maken uit alle inzendingen. Deze wordt in het najaar van 2018 tentoongesteld. Een aantal van de geëxposeerde werken zal door het Stedelijk worden aangekocht voor de collectie van het museum.

Inzenden voor de Gemeentelijke Kunstaankopen 2018 kan van 18 december 2017 tot en met 12 februari 2018 en kan alleen online. Verdere instructies en informatie kan hier gevonden worden. Aanmeldingen per post worden niet in behandeling genomen.