Nieuws — 23 okt 2012

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven hebben de handen ineengeslagen voor de gezamenlijke aankoop van een belangrijk fotografisch werk van de Israelisch-Nederlandse kunstenaar Yael Bartana. Het is de eerste keer dat deze twee musea samenwerken om hun collecties uit te breiden. ´The Missing Negatives of the Sonnenfeld Collection´ is aangekocht dankzij Outset NL (Contemporary Art Fund) en was onderdeel van Yael Bartana's solotentoonstelling ´…And Europe will be stunned´, gecureerd door Galit Eilat, die afgelopen zomer in het Van Abbemuseum te zien was.

Voor ´The Missing Negatives of the Sonnenfeld Collection´ (2008) selecteerde Yael Bartana foto’s uit een van de grootste privéarchieven van historische beelden die verband hebben met gebeurtenissen in Israël in de 20e eeuw. Met behulp van jonge Palestijnen en Joden die momenteel in Israël wonen, heeft Bartana de originele foto’s, gemaakt door Leni en Herbert Sonnenfeld, opnieuw geënsceneerd. Zij bracht hiermee het beeld van de nieuwe zionistische Jood weer tot leven. Het resultaat is een heropvoering van beelden die diep geworteld zijn in het collectieve geheugen en bewustzijn van Israël.
Bartana’s foto’s plaatsen de collectie, en ook het verhaal dat wordt beheerd door Beit Hatefutsot (het Museum van de Joodse mensheid) waar het archief zich bevindt, in een nieuw perspectief met het uitgewiste verhaal van de gemengde etniciteit, die Palestijnen introduceert in de oprichting van de Staat. De religieuze of etnische verwantschap van de gefotografeerde personen is niet te achterhalen. Het zijn prachtige boeren, arbeiders en soldaten, op zoek naar een toekomst die ze samen hopen op te bouwen op de ruïnes van een bloedig verleden.

Charles Esche, directeur van het  Van Abbemuseum in Eindhoven: “Ik ben erg dankbaar voor de steun en het initiatief van Outset NL waardoor deze gezamenlijke aankoop mogelijk is gemaakt. Hun steun en de samenwerking met het Stedelijk Museum hebben het Van Abbemuseum voor het eerst in staat gesteld om fotografische werken van Yael Bartana te verwerven -  een waardevolle aanvulling op Bartana’s filmtrilogie die we de afgelopen zes jaar aankochten. Naar mijn idee kan deze innovatieve manier van verwerven van hedendaagse kunst ook dienen als model voor toekomstige acquisities. In deze financieel moeilijke tijden moeten Nederlandse musea meer samenwerken op alle niveaus en moeten zij ook sterker hun individuele bijdrage aan de “Collectie Nederland” voor ogen houden. Outset NL heeft ons geholpen om een belangrijke stap in die richting te nemen.”

Ann Goldstein, directeur van Stedelijk Museum Amsterdam, vult aan: “We zijn erg blij dat we met het Van Abbemuseum konden samenwerken en het aanwezige werk van Bartana in onze collecties op deze manier kunnen uitbreiden. We zijn Outset NL dan ook zeer dankbaar voor hun bijdrage. Gezamenlijke aankopen zullen steeds belangrijker worden voor musea, wereldwijd. We zijn Gwen Neumann erkentelijk voor het openen van het gesprek hierover en voor haar visie op bijdragen die strategisch en betekenisvol zijn voor de verzamelingen van onze Nederlandse musea.”

Outset benaderde de musea voor deze gezamenlijke aankoop: “We voelen ons vereerd dat we de aankoop van dit prachtige werk van Yael Bartana door het Stedelijk Museum en het Van Abbemuseum kunnen ondersteunen. Het is een unieke samenwerking tussen een particulier fonds en twee openbare instellingen voor hedendaagse kunst, die beide publieke collecties ten goede zal komen. Het fotografisch werk van Yael Bartana past in de collectie van beide musea en we zijn blij een talentvolle kunstenaar te kunnen ondersteunen met deze gedeelde aankoop”, zegt Gwen Neumann, directeur van Outset NL.

Outset

Outset Contemporary Art Fund is een filantropische organisatie gericht op het ondersteunen van nieuwe kunst door met particuliere bijdragen van hun mecenassen publieke musea en kunstprojecten te ondersteunen. Opgericht in het Verenigd Koninkrijk in 2003, heeft het nu afdelingen in Duitsland, Israël en India. Outset NL werd in maart 2012 gelanceerd in Nederland. Het fonds werkt samen met toonaangevende musea, kunstenaars en kunstprofessionals in Nederland. Outset richt zich op de ondersteuning van de productie van ambitieuze kunstwerken en de daaropvolgende donatie aan openbare collecties, acquisities voor publieke collecties en tentoonstellingsprogramma's. De onafhankelijke organisatie streeft ernaar relaties aan te gaan met kunstenaars op een cruciaal moment in hun carrière, en werkt samen met hen om ambitieuze en nieuwe projecten binnen het publieke domein te realiseren.

Voor meer informatie en foto’s kijk op
www.vanabbemuseum.nl/pers