Nieuws — 5 dec 2023

Vanaf 16 maart 2024 presenteert het Stedelijk de meest complete tentoonstelling van Marina Abramović, de internationaal gelauwerde grand lady van de performancekunst. Dit overzicht geeft met ruim 60 werken, waaronder foto’s, video’s, sculpturen, vier iconische live performances (voor het eerst in Nederland) en twee werken waar het publiek aan kan deelnemen, een breed overzicht van haar indrukwekkende oeuvre. Van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de baanbrekende performances met haar partner Ulay en het solowerk waar ze nog steeds actief mee is.
Marina Abramović, Four Crosses: The Good (positive), 2019 (detail).
Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019 (detail). Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović

Marina Abramović is al sinds de jaren 70 een prominente figuur in de performance- en body art en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van deze kunstvorm. Ze gebruikte haar eigen lichaam in haar performances, en heeft consequent en op een krachtige en niets ontziende manier de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen getest.

There are so many different forms of art, performance is one of the most difficult, the most immaterial, and the most real.

— Marina Abramović

Abramović bracht de performancekunst vanaf het experimentele begin naar de mainstream. Maar liefst vier performances zijn straks voor het eerst te zien in Nederland: Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful (1975), Imponderabilia (werk met Ulay) (1977), Luminosity (1997) en The House with the Ocean View (2002). Deze worden op verschillende tijdstippen uitgevoerd door re-performers die speciaal zijn opgeleid volgens de Abramović Methode en duren soms meerdere uren of dagen. Bijzonder is dat bezoekers kunnen deelnemen aan twee werken: Work Relation (werk met Ulay) (1978) and Counting the Rice van de Abramović Methode.

Praktische informatie

  • Data: 16 maart t/m 14 juli 2024
  • Toegangsprijs: t/m 18 jaar: gratis, volwassenen: € 22,50, studenten & CJP-kaarthouders: € 10,- houders Museumkaart, VriendenLoterij VIP-kaart: gratis.
  • Tijdens de tentoonstelling geldt voor het hele museum een toeslag van € 10,- op de toegangsprijs, behalve voor o.a. jongeren t/m 18 jaar, Vrienden, VIP, Jaarkaart (zie stedelijk.nl/toeslag voor alle informatie). Toeslag voor Studenten & CJP-kaarthouders is € 5,-. Deze toeslag is eenmalig en hoeft bij een volgend bezoek niet opnieuw aangeschaft te worden. 

Voor bezoekers aan de tentoonstelling is het nu extra voordelig om Vriend van het Stedelijk te worden want Vrienden van het Stedelijk hoeven geen toeslag te betalen voor Marina Abramović. Voor twee personen betaal je dus maar €75,- voor een heel jaar in plaats van €110,- voor twee bezoeken én er zijn nog veel meer leuke voordelen. Voor meer informatie klik hier.

Marina Abramović, Four Crosses: The Good (positive), 2019.
Marina Abramović, 'Four Crosses: The Good (positive)', 2019. Met dank aan de Marina Abramović Archives. © Marina Abramović

Boek ticket met tijdslot
Openingstijden: dagelijks 10 tot 18 uur

De tentoonstelling Marina Abramović is georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam en de Royal Academy of Arts, Londen. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van Art Mentor Foundation Lucerne, het Blockbusterfonds, de begunstigers van de Marina Abramović Circle en de begunstigers van het Stedelijk Museum Fonds.

  • Art Mentor Foundation Lucerne logo
  • Blockbusterfonds logo
  • Stedelijk Museum Fonds logo

Mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO.