Het museum is momenteel gesloten. Wij hopen je snel weer te kunnen ontvangen. Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Nieuws — 19 feb 2019

Jacqueline de Jong tijdens de opening van Pinball Wizard in het Stedelijk Museum. Foto: Maarten Nauw.

Vandaag is bekend gemaakt dat de Nederlandse kunstenaar Jacqueline de Jong in Frankrijk de prestigieuze AWARE prijs krijgt voor haar uitzonderlijke loopbaan en oeuvre. Bij de prijs hoort 10.000 euro en een publicatie in 2020. De AWARE Prijs voor Vrouwelijke Kunstenaars honoreert kunstenaars die sinds tien jaar werkzaam zijn, en kent de Outstanding Merit Prize toe, dit jaar aan Jacqueline de Jong. De prijs wordt op 18 maart 2019 uitgereikt op het Franse Ministerie van Cultuur in Parijs, en wordt gesteund door het CHANEL Fund for Women in the Arts and Culture.

Jacqueline de Jong (1939), werkzaam in Amsterdam en Frankrijk, heeft sinds de jaren zestig een veelzijdig oeuvre opgebouwd, waarin zij moeiteloos schakelt tussen expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en pop art. In haar monumentale doeken regeert een absurde, vaak gewelddadige en erotische wereld. Bijzonder is de wijze waarop De Jong opereerde in avant-garde netwerken binnen en buiten Europa. Zo was ze tussen 1960 en 1971 in Parijs actief in een netwerk van kunstenaars en produceerde ze affiches vor onder meer de de Parijse studentenrevolte in mei '68. Zij initieerde en organiseerde tevens Happenings met Jean-Jacques Lebel, en andere events en tentoonstellingen. Ook nam ze deel aan de Gruppe Spur en de Internationale Situationniste. De Jong maakte naam met het tijdschrift The Situationist Times dat ze zelfstandig produceerde.

Haar werk heeft internationaal altijd in de belangstelling gestaan. Recentelijk kreeg zij solotentoonstellingen in Moderna Museet in Stockholm (2012) en Abattoirs Musée – FRAC Occitanie Toulouse (2018), en op dit moment is in het Stedelijk Museum Amsterdam een groot overzicht van haar werk te zien.

Zaaloverzicht tentoonstelling Pinball Wizard, foto: Gert Jan van Rooij

Dit grote overzicht in het Stedelijk Museum toont het diverse oeuvre van Jacqueline de Jong, inclusief de inspiratie die zij opdeed toen zij in de jaren vijftig in het Stedelijk werkte en zich door de collectie liet inspireren. Het overzicht in 13 zalen is tot en met 18 augustus 2019 te zien.

Klik hier voor het persbericht van de tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling is een online publicatie verschenen, met essays, ministories en een introductiefilm.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de AWARE Prize:
Clothilde Naudeau +33 1 55 26 90 32, clothilde.naudeau@aware-art.org

Voor meer informatie over de tentoonstelling:
Press Office Stedelijk Museum Amsterdam, 020 - 573 26 56, pressoffice@stedelijk.nl.