Nieuws — 13 apr 2007

Op donderdag 12 april 2007 werd de voorbereiding van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum gemarkeerd door een zogeheten Groundbreaking Ceremony.

Het Stedelijk Museum verrichtte samen met de gemeente Amsterdam en het Japanse bedrijf Teijin Limited (één van de belangrijkste Founders van de nieuwe aanbouw) de bijbehorende symbolische ceremoniële handelingen op het Museumplein.

Met deze traditionele Japanse ‘Shinto’ vroegen Carolien Gehrels, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam, de heer Nagashima, president en CEO van Teijin Limited en Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum, door middel van het ‘openbreken van de grond’ de goden om veiligheid van alle betrokkenen tijdens de bouwwerkzaamheden. Ook is deze symbolische handeling bedoeld om voorspoed voor het hele project te vragen, inclusief succes voor het museum na de opening in 2009. 
Het feestelijke evenement markeerde de start van dit belangrijke project voor het culturele erfgoed van de gemeente Amsterdam.

De Groundbreaking Ceremony zelf werd voltrokken door de heer Nagashima, Carolien Gehrels, Gijs van Tuyl, Herman van Vliet (gedelegeerd opdrachtgever nieuwbouw Stedelijk Museum) en Joop Leliveld (directeur aannemer Midreth), voorafgegaan door een toespraak van de heer Komachi, ambassadeur van Japan in Nederland. Na het officiële gedeelte toastte de heer Nagashima met sake, waarna sushi werden aangeboden.

1 Mei wordt het terrein overgedragen aan aannemer Midreth en zal het bouwproces aanvangen. Verwacht wordt dat na de zomer de eerste paal kan worden geslagen.

Klik hieronder voor een impressie van de Groundbreaking Ceremony:

Windows Mediaplayer Video

Quicktime

Klik hier om op de site van het VARA-programma 'De Wereld Draait Door' een filmpje en foto’s van de Groundbreaking Ceremony te bekijken.