Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 14 feb 2018

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, geven de Guerrilla Girls een lezing over seksisme en racisme in de kunstwereld. Ze zijn de hoofdgasten van het Mama Cash Feminist Festival in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Guerrilla Girls

Deze anonieme activistes met hun kenmerkende gorillamaskers stellen al decennialang seksisme en racisme in de kunst- en cultuurwereld aan de kaak. Met hun scherpe humor en nog scherpere analyses schudden ze tentoonstellingsmakers, critici, verzamelaars, filmmakers en andere creatieve producenten wakker. Op 8 maart heeft feministisch en kunstminnend Nederland een unieke kans om ze live te horen spreken.

Stedelijk Museum Amsterdam

In 1995 lieten de Guerrilla Girls ook al eens van zich horen bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Toen demonstreerden zij op de stoep van de toenmalige ingang van het museum aan de Paulus Potterstraat. Een foto van dit moment is opgenomen in de tijdslijn waarin de institutionele geschiedenis van het Stedelijk Museum wordt getoond, in het trappenhuis naar STEDELIJK BASE. Margriet Schavemaker,  Manager Educatie, Interpretatie  en Publicaties bij van het Stedelijk en co-curator van STEDELIJK BASE, zal na afloop van de lezing van de Guerrilla Girls met hen en het publiek in gesprek gaan over hoe het Stedelijk het werk van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars van kleur in de canon probeert op te nemen.

Internationale Vrouwendag

Dit programma is onderdeel van het Mama Cash Feminist Festival dat jaarlijks op Internationale Vrouwendag plaats vindt. Andere programmaonderdelen zijn onder andere een live opname van de podcast Dipsaus in TivoliVredenburg (Utrecht) en een gesprek over een feministische muziekindustrie in WORM (Rotterdam). Voor het complete programma zie www.mamacash.org/vrouwendag

Noot voor de redactie

De Guerrilla Girls zijn in overleg op 7 en 8 maart beschikbaar voor interviews in Amsterdam. Neem voor interviewverzoeken en het aanmelden voor het programma contact op met Emmanuelle Herman van Mama Cash via 0641324867 of e.herman@mamacash.org

Of neem contact op met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 – 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl