Nieuws — 17 nov 2014

Amsterdam, 17 november 2014 — Het Stedelijk Museum heeft sinds de opening van de tentoonstelling The Image as Burden van Marlene Dumas ruim 200.000 bezoekers verwelkomd.

Karin van Gilst, zakelijk directeur Stedelijk Museum: “Met nu al 200.000 bezoekers en nog zeven weken te gaan is het succes van de Dumas-tentoonstelling overweldigend. Ongekend dat je deze aantallen trekt met een hedendaagse kunstenaar. Of wij hiervoor een verklaring hebben? Het werk van Marlene Dumas en de thema’s die zij aanroert spreken jong en oud aan, maar ook haar persoonlijk-heid, het feit dat ze een vrouw is én Amsterdammer maken haar heel geliefd. De tentoonstelling is juist ook dankzij haar aanwezigheid en betrokkenheid de must see van het culturele seizoen geworden.” Ook de tentoonstellingscatalogus is een groot succes: inmiddels is de derde druk te koop en is de vierde druk in bestelling.

De tentoonstelling is nog t/m 4 januari 2015 in het Stedelijk Museum te zien. Daarna reist hij door naar Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Basel. 

Catalogus

Van de tentoonstellingscatalogus zijn  inmiddels tienduizend stuks verkocht. Door de persoonlijke betrokkenheid van de kunstenaar, de heldere vormgeving en chronologische opzet geeft de publicatie een goed beeld van het oeuvre van Dumas. Het boek bevat onder meer teksten van en een interview met Marlene Dumas, een essay van Leontine Coelewij, een tekst van de Ierse schrijver Colm Tóibín en circa 200 afbeeldingen. Uitgave Tate Publishing, 196 pp., Nederlands, Engels en Duits, verkoopprijs € 25.  

Sweet Nothings. Notes and Texts 14 december: boekpresentatie

Op zondag 14 december is de presentatie van de hernieuwde uitgave van de bundel Sweet Nothings. Notes and Texts uit 1998.
Marlene Dumas heeft de afgelopen dertig jaar een indrukwekkende hoeveelheid teksten
geschreven, van korte statements en poëtische teksten tot lange beschouwende essays. Dit materiaal is in 1998 gebundeld in
de publicatie Sweet Nothings. Notes and Texts.

Om de tweede, vernieuwde editie te vieren, gaat Marlene Dumas in gesprek met Mariska van den Berg en Gabriele Franziska Götz, de redacteur en vormgever van het boek. Dumas vertelt over een selectie van haar meest representatieve teksten en nieuwe essays die in 2014 aan de bundel zijn toegevoegd. Na het gesprek is er gelegenheid voor vragen van het publiek en de mogelijkheid om het boek te kopen.

Praktische informatie boekpresentatie

  • Locatie: Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
  • Tijd: 16.00 – 14.00 uur
  • Voertaal: Engels
  • Toegang: entreeprijs + € 2,50
  • Reserveren: noodzakelijk, via reservations@stedelijk.nl

23 november: close-up lezing

Op zondag 23 november vindt de exhibition close-up Marlene Dumas: The Power of Photography & The Power of Painting plaats. Met een persoonlijke selectie van schilderijen en tekeningen uit de tentoonstelling bespreken kunstcriticus Hans den Hartog Jager (NRC) en beeldend kunstenaar Esiri Erheriene-Essi hun inzichten in het werk van Dumas. Ook is er gelegenheid voor vragen uit het publiek. 

Praktische informatie exhibition close-up

  • Locatie: Teijin auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam
  • Tijd: 15.30 – 17.30 uur
  • Voertaal: Engels
  • Toegang: entreeprijs + € 2,50
  • Reserveren: noodzakelijk, via reservations@stedelijk.nl

 

Noot voor de redactie:
Voor alle evenementen zijn persplaatsen beschikbaar. Stuurt u svp een e-mail naar  pressoffice@stedelijk.nl als aanwezig wilt zijn.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, Annematt Ruseler, 020 – 573 26 656 of pressoffice@stedelijk.nl