Het museum is helaas gesloten. Heb je een ticket? Klik voor meer info.

Nieuws — 7 okt 2014

Het team van artistiek directeur Adam Szymczyk zal vanaf heden, naast Folkerts, bestaan uit onder meer de curatoren Pierre Bal-Blanc, Marina Fokidis, Hila Peleg, Christoph Platz, Dieter Roelstraete en Monika Szewczyk.

Hendrik Folkerts (1984) stelde sinds 2010 voor het Stedelijk een zeer dynamisch Public Program samen, bestaande uit performances, tentoonstellingen, filmseries, gallery talks, lezingen, discussies en grootschalige symposia. Hij was de eerste curator in deze functie en heeft in samenwerking met de directie, Margriet Schavemaker (Hoofd Onderzoek) en de curatoren van het museum, het Public Program uitgebouwd tot een platform dat nationaal en internationaal veel aanzien geniet. Het programma wist sinds de start van Temporary Stedelijk een groot publiek aan te spreken van onder anderen kunstenaars, academici, kunststudenten en professionals in de kunst. 

Folkerts programmeerde sinds Temporary Stedelijk 3 ook buiten het museum en ging banden aan met onder meer de Appel arts centre, De Ateliers, TrouwAmsterdam, de Rijksakademie, Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (SKOR), de Universiteit van Amsterdam en het performancecollectief If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution. De programmering met het Koninklijk Concertgebouworkest is tot op heden voortgezet met de AAA-serie. Daarnaast initieerde hij het samenwerkingsverband met TrouwAmsterdam/De Verdieping, dat leidde tot de succesvolle tentoonstellingsreeks Contemporary Art Club (samengesteld met Stedelijk-conservator Bart Rutten) en de lopende reeks tentoonstellingen Trouw Invites…, die samen met de internationale kunstinstellingen Palais de Tokyo, Beirut en het New Museum is opgezet.

Dit jaar presenteerde het Public Program onder leiding van Folkerts een indrukwekkend performanceprogramma, dat nieuw werk presenteerde van onder meer AA Bronson, Alexandra Bachzetsis, Sander Breure & Witte van Hulzen, Michael Portnoy, Emily Roysdon, Cally Spooner en Wu Tsang. In het kader van de performancereeks Stage It! (Part 3): SCRIPTED deed Folkerts onderzoek naar de rol van (theater)script in hedendaagse performancekunst, door middel van nieuwe werken die in opdracht van het museum werden gemaakt. Daarnaast organiseerde hij het succesvolle symposium Metamodernism: The Return of History (met onder meer Francis Fukuyama) en was hij verantwoordelijk voor de presentatie van vele internationaal vermaarde denkers, kunstenaars en schrijvers in het museum. 

De komende maanden sluit Folkerts zijn periode bij het Stedelijk af met diverse Public Program hoogtepunten. Op 18 en 19 oktober presenteert het Public Program het Alvin Lucier Festival, waarbij de beroemde componist zelf aanwezig zal zijn om enkele van zijn stukken uit te voeren. Tevens vindt er een concert van het Ives Ensemble plaats en bevinden zich verspreid in het museum ook enkele installaties van Lucier.

Op 6 november besluit Folkerts samen met TrouwAmsterdam de langdurige samenwerking met de tentoonstelling Trouw Invites… New Museum. De tentoonstelling, die tot eind november bij Trouw te zien zal zijn, laat werk zien van het New Yorkse dans- en performancecollectief AUNTS. Daarnaast wordt in het Stedelijk zelf nog veel nieuw werk vertoond in het kader van het Public Program, van onder meer Tim Etchells, Maria Hassabi, Ulay, Taocheng Wang en Yan Xing. 

Folkerts zal per 1 februari 2015 het Stedelijk verlaten. Het museum zal spoedig een vacature publiceren voor het vinden van een opvolger.

De grafische vormgeving van documenta 14 zal in handen zijn van steeds wisselende ontwerpers , waaronder Mevis & Van Deursen, ook verantwoordelijk voor de huisstijl van het Stedelijk Museum.