Nieuws — 13 mei 2003

De Hermitage in St. Petersburg wordt de eerste locatie van de internationale kunsttournee die het Stedelijk Museum in samenwerking met ABN AMRO organiseert onder de titel ‘The Past of the Present’. Het gaat bij deze specifieke locatie om een overzicht van Cobra uit de collectie van het Stedelijk.

Voor deze presentatie wordt de Petrovskaya Galerie gebruikt, die aansluit bij de sectie Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw in de Hermitage. De tentoonstelling is tevens de Amsterdamse bijdrage aan de viering van het 300-jarig bestaan van St. Petersburg.
De tentoonstelling bestaat in totaal uit circa 60 schilderijen en daarnaast werk op papier en enkele beelden. In totaal gaat het om zo’n 100 werken. Hieraan worden drie stukken uit de kunstcollectie van ABN AMRO toegevoegd die, net als de overige werken van de expositie, zijn geselecteerd door conservatoren van het Stedelijk Museum.
Voor het Stedelijk Museum is de tournee ‘The Past of the Present’ van belang om de zichtbaarheid van zijn omvangrijke collectie te vergroten, zeker als ook nog de geplande renovatie van start gaat en het museum aan het Museumplein de deuren moet sluiten. Bovendien vergroot de tournee de internationale bekendheid van de verzameling van het Stedelijk. St. Petersburg is de eerste stad van de tournee. Andere steden zullen volgen, echter met andere tentoonstellingen, waaronder Shanghai, Singapore, São Paulo en Chicago. Meer details hierover worden binnenkort bekendgemaakt op een perspresentatie.

De tentoonstelling, ‘Cobra en tijdgenoten uit het Stedelijk in de Hermitage’, wordt op 16 mei officieel geopend en duurt tot en met 30 september 2003. 
Van de volgende kunstenaars wordt werk getoond:
Pierre Alechinksy, Karel Appel, Eugene Brands, Constant, Corneille, Lotti van der Gaag, Henry Heerup, Arne Jacobsen, Asger Jorn, Lucebert, Pieter Ouborg, Carl-Henning Pedersen, Anton Rooskens, Shinkichi Tajiri en Theo Wolvecamp.