Nieuws — 26 jun 2015

Amsterdam, 26 juni 2015 - Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling ZERO - Let Us Explore the Stars (4 juli – 8 november 2015) presenteren het Stedelijk Museum Amsterdam en Sonic Acts Amsterdam de performance The Proliferation of the Sun (1967) van de Duitse ZERO-kunstenaar Otto Piene (1928 – 2014).
 
De heruitvoering van The Proliferation of the Sun is een 25 minuten durende multimedia-performance bestaand uit honderden met de hand geschilderde glasdia’s en geluid. De kleurrijke, glinsterende vormen die op de dia’s te zien zijn, worden geprojecteerd op verschillende muren. De enorme projecties omringen de bezoeker en het licht lijkt van de vlakken af te spatten. Piene creëert hiermee ‘een poëtische reis door de ruimte' en laat het overweldigende effect van beeldprojecties zien. De performance was voor het eerst te zien in 1967. Destijds werd Piene bij de uitvoering van The Proliferation of the Sun bijgestaan door de kunstenaar Günther Thorn, die nu de leiding heeft over de heruitvoering in het Stedelijk Museum.

FEESTELIJKE OPENING ZERO - LET US EXPLORE THE STARS

Iedereen is welkom bij de feestelijke opening van de tentoonstelling, die van 19.00 – 23.00 uur plaatsvindt. Buiten onder de luifel zorgt DJ Bas Kosters voor de muziek en het gehele museum is de hele avond open. In verband met de capaciteit worden bezoekers aangeraden later op de avond te komen. De plaatsen voor de performance zijn beperkt, journalisten kunnen zich aanmelden voor een eerdere uitvoering om 19.00 uur.

OVER DE KUNSTENAAR

In 1957 richtte Otto Piene (1928 – 2014) samen met Heinz Mack de invloedrijke, Europese kunstenaarsbeweging ZERO op. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog wilden zij de kunst transformeren en zo opnieuw definiëren. Piene en Mack wilde zich losmaken van de ellendige sfeer na de oorlog en de pessimistische tijdgeest die daaruit voort kwam. Piene is vooral bekend vanwege zijn kleurrijke schilderijen en gigantische buitensculpturen, zoals het 600 meter lange werk Olympic Rainbow waarmee de Olympische Spelen van 1972 werden afgesloten.

OVER ZERO - LET US EXPLORE THE STARS

De kunstenaars van het ZERO netwerk werden gedreven door het verlangen om op radicaal andere manieren kunst te maken en vonden elkaar in hun optimistische en innovatieve houding. Ze experimenteerden met het gebruik van alledaagse voorwerpen als spijkers, watten, veren, munten, banden en bierkratjes en verkregen spectaculaire effecten door te ‘schilderen’ met vuur en rook en door te snijden en schieten en motoren te gebruiken om voorwerpen te laten draaien, kloppen en ontploffen. De tentoonstelling bevat werk van Otto Piene, Armando, Heinz Mack, Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Günther Uecker, Lucio Fontana, Yves Klein, Piero Manzoni, Jean Tinguely, Yayoi Kusama en anderen. Klik hier voor meer info.

Noot voor de redactie:
Journalisten kunnen zich aanmelden voor de performance van 19.00 uur via pressoffice@stedelijk.nl. We vragen u om 18.30 uur aanwezig te zijn.
 
Om 20.00 uur wordt de tentoonstelling feestelijk geopend door directeur Beatrix Ruf en conservator Margriet Schavemaker.