Nieuws — 24 jun 2003

Op 24 juni jl. bracht de Commissie Toekomst Stedelijk Museum (Commissie Sanders) haar bevindingen naar buiten.In het hier volgende persbericht van de Commissie zijn de belangrijkste punten van het advies beknopt samengevat, onder de titel “Het Stedelijk Museum Terug Naar De Top”: 
 
“Het Stedelijk Museum in Amsterdam moet weer tot de wereldtop gaan behoren. Gezien de internationale allure van de collectie, de naam en faam, de locatie en zeker ook de potentie moet het mogelijk zijn dat het Stedelijk Museum, als integrerend onderdeel van het Museumplein, weer zijn aansluiting vindt. 
Hiertoe moeten de sterkten meer dan in het verleden worden uitgebuit en de reputatie hersteld. 

Verzelfstandiging van het museum op korte termijn, een nieuw bouwkundig ontwerp dat aansluit bij de ambitie(s) en het spoedig aantrekken van een nieuwe directie met een duidelijke visie en artistiek beleid behoren eveneens tot de voorwaarden. 
Het ontwerp van de Portugese architect Álvaro Siza voor (gedeeltelijke) nieuwbouw past niet bij rol, functie en betekenis van het Stedelijk Museum in de toekomst.
De Commissie komt tot een berekening waaruit blijkt dat met de uitvoering van zijn plannen circa 25 miljoen euro meer gemoeid zal zijn dan de 57.6 miljoen euro die het gemeentebestuur hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Maar bij krachtdadige en volledige uitvoering van zijn plannen zal, zo meent de Commissie, een reële mogelijkheid ontstaan tot medefinanciering door derden.”

Aldus de Commissie Toekomst Stedelijk Museum, die 21 januari jl. werd ingesteld om het gemeentebestuur van Amsterdam te adviseren over de wenselijke herontwikkeling van het Stedelijk Museum. De Commissie bestaat uit Martijn Sanders, directeur van het Concertgebouw (voorzitter), Victor Halberstadt, hoogleraar openbare financiën en kroonlid van de SER en John Leighton, directeur van het Van Gogh Museum. 
Het is nu aan de gemeente Amsterdam en het Stedelijk om een vervolg te geven aan dit rapport.