Nieuws — 25 mei 2023

Wanneer voelt iedereen zich thuis in een museum, wanneer is een museum echt voor iedereen? De documentaire White Balls On Walls neemt je dinsdag 30 mei om 22.40 uur op NPO2 mee achter de schermen van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat op weg is meer een afspiegeling te zijn van de samenleving. Regisseur Sarah Vos volgde van december 2019 tot medio 2022 een deel van de ontwikkeling die het museum doormaakt. Een proces waar het Stedelijk al vele jaren mee bezig is en herkenbaar is voor veel musea en organisaties in Nederland en daarbuiten.

Het Stedelijk toont moderne en hedendaagse kunst en design. In ons museum hebben kunstenaars en ontwerpers een scherp oog voor wat er speelt in de samenleving: waar we nu staan en waar we samen naartoe gaan. In het Stedelijk tonen we de wereld in het klein. En ook al leven we in dezelfde wereld, toch is ieders ervaring verschillend. Daarom willen we aan zoveel mogelijk verschillende makers een podium bieden. Zo bieden we elkaar nieuwe inzichten en kunnen we van elkaar leren.  

Maar lange tijd kreeg voornamelijk één groep een plek in het museum, terwijl andere werden buitengesloten of over het hoofd gezien. We proberen dit steeds verder recht te trekken door goed te kijken naar welke verhalen ontbreken, zodat wat er binnen de museummuren te zien is een natuurlijker beeld geeft van wat zich daarbuiten afspeelt. We dagen onszelf uit ons breder te oriënteren en verruimen de eurocentrische blik op het begrip ‘kwaliteit’. De bekende publiekslievelingen blijven we tonen, af en toe voorzien van meer context, naast verrassingen uit de collectie. 

White Balls On Walls illustreert hoe deze verandering niet zonder groeipijn, obstakels en uitdagingen verloopt. Soms ongemakkelijk en pijnlijk, maar vooral menselijk en hoopvol. De film laat zien hoe onze collega's moedig barrières doorbreken en vastberaden inclusie tot de norm willen maken. Terwijl het museum zijn deuren opent voor nieuwe perspectieven, groeit ook steeds meer daarbuiten het besef dat een divers cultureel landschap essentieel is voor een bloeiende en gelijkwaardige samenleving.