Nieuws — 23 okt 2008

Het Holland Festival en het Stedelijk Museum gaan nauw samenwerken in de periode 2009 – 2012 in projecten die zich afspelen op de grens van muziek, theater en beeldende kunst. De eerste presentatie is in juni 2009: Teenage Lontano van Marina Rosenfeld, waarin hedendaagse muziek en de i-pod cultuur samensmelten in een performance met 35 jongeren.

Kunstenaars bewegen zich steeds vaker en steeds vanzelfsprekender op de grens tussen beeldende kunsten, hedendaagse muziek en popmuziek, opera, theater en film. Het Stedelijk Museum en het Holland Festival hebben deze boeiende ontwikkeling aangegrepen voor een samenwerking. Daarin realiseren zij een reeks producties op het snijvlak van de beeldende kunst en de uitvoerende kunsten tijdens de edities van het Holland Festival 2009 tot en met 2012.

De producties zijn te zien op diverse Holland Festival locaties of in het Stedelijk Museum, al naar gelang de aard van het werk. Het Stedelijk Museum en het Holland Festival willen door het naar Amsterdam halen van bijzondere producties en ook door ze zelf te initiëren bijdragen aan de actuele discussie over de ‘ontgrenzing’ van de kunstpraktijk.

Het eerste project dat het Holland Festival en Het Stedelijk Museum presenteren is Teenage Lontanovan componiste en kunstenares Marina Rosenfeld (1968, New York). Rosenfeld staat in de traditie van experimentele kunstenaars op het gebied van muziek, zoals Laurie Anderson en Yoko Ono. Haar grootschalige performances zijn internationaal bekend.

Het werk dat zij tijdens het Holland Festival presenteert, bestaat uit een installatie/performance met stemmen van 35 tieners, die György Ligeti’s modernistische stuk Lontano uit 1967 coveren via mp3 spelers. Door in haar werk een modernistisch muziekstuk tegenover tienerstemmen te zetten, en daarmee de hedendaagse muziek tegenover popmuziek, wijst Rosenfeld op de mogelijkheid dat beide velden tot hetzelfde territorium behoren.

Rosenfeld houdt regelmatig performances in een museale setting, zoals in de Tate Gallery, maar voerde haar werk ook uit met dansgezelschappen, dj’s en de band Sonic Youth.

Het Holland Festival 2009 vindt plaats van 4 tot en met 28 juni. Teenage Lontano is te zien in de Westergasfabriek.