Nieuws — 27 jun 2018

Iconisch werk Marinus Boezem na 49 jaar opnieuw uitgevoerd ter gelegenheid van tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum

Als onderdeel van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum, kunst en tegencultuur 1967-1970 zal de installatie Beddengoed uit de ramen van het Stedelijk Museum van Marinus Boezem na bijna vijftig jaar weer wapperen aan de gevel. Deze installatie was samen met Weather Drawings Marinus Boezems bijdrage aan de invloedrijke tentoonstelling Op losse schroeven (1969) in het Stedelijk Museum, waarbij Boezem ook als organisator bij betrokken was. Zijn werken waren toonaangevend in de tentoonstelling destijds en zullen ook een belangrijk onderdeel zijn van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum, die 7 juli voor publiek opent.

Voor Beddengoed uit de ramen van het Stedelijk Museum liet Boezem uit alle ramen van de voorgevel kussens en lakens hangen, om ‘een frisse wind door het museum te laten waaien.’ Maar het ging hem niet alleen om het ouderwetse museum op een humoristische manier op de proef te stellen. De lakens waren voor hem ook een middel om de lucht zichtbaar en een briesje voelbaar te maken. Met dit project vervaagde Boezem de grens tussen kunst binnen en buiten het museum en verbond zo de museale en de publieke ruimte met elkaar.

Marinus Boezem, Beddengoed uit de ramen van het Stedelijk Museum, Amsterdam, 1969, collectie Stedelijk Museum Amsterdam

De schets van dit werk hangt in Stedelijk BASE, als één van de hoogtepunten uit onze collectie. Het is heel bijzonder dat het nu wordt uitgevoerd, precies zoals de kunstenaar het heeft bedoeld."

— Conservator Leontine Coelewij

Marinus Boezem (1934) is één van de grondleggers van de conceptuele kunst in Nederland. Sinds de vroege jaren 60 werkt hij aan een oeuvre van kunstwerken waarbij het idee altijd belangrijker is dan de fysieke vorm. Het kunstobject moet in de eerste plaats de meest directe vertaling zijn van het idee dat de kunstenaar wil overbrengen, en ambacht doet er minder toe. Boezem introduceerde een nieuw soort kunstenaarschap door als een handelaar in kunstideeën langs musea en galeries te gaan, gekleed in driedelig pak en met een aktetas vol concepten.

Hij eigent zich in zijn werk regelmatig immateriële zaken toe, zoals de wind of het weer. Zo stelde hij in 1960 een stuk polderlandschap tentoon en signeerde hij in 1969 de hemel door een reclamevliegtuigje zijn naam met condensatiestrepen in de lucht te laten schrijven. Met zijn radicale houding is Boezem nog altijd van grote invloed op nieuwe generaties conceptuele kunstenaars.

Het Stedelijk Museum is al vroeg begonnen met het verzamelen van het werk van Marinus Boezem en heeft inmiddels 16 werken van hem in de collectie. Zijn oeuvre staat internationaal opnieuw in de belangstelling. Naast de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum is het werk van Boezem deze zomer onder andere te zien in de groepstentoonstelling Mental Landscapes / Natural Trajectories, tijdens de zojuist geopende Manifesta 12 in Palermo, Italië en heeft hij zijn eerste solotentoonstelling in Rusland in het Gorky Park Museum (21 juni-5 augustus 2018).