Nieuws — 19 jan 2010

In januari overleed de Amerikaanse fotograaf Dennis Stock op 81-jarige leeftijd. Stock was bijna 60 jaar lid van Magnum en werkte als fotojournalist aan een breed scala aan onderwerpen. Zijn beroemdste serie maakte hij van de jonge acteur James Dean in 1955, kort voor diens dood. De reportage die in Life werd gepubliceerd versterkte de ‘mythe’ Dean als icoon van altijd weer onaangepaste en rebellerende jeugd.

Stock maakte talloze reportages van filmsterren en regisseurs in Hollywood,  legde de typische cultuur van lokale Amerikaanse feesten, parades en wedstrijden vast en maakte bijzondere series van in hun motorhomes en op motoren rondtrekkende Amerikanen en van hippiecommunes in de jaren zeventig. Later in zijn leven concentreerde hij zich op het maken van natuuropnames en begon in kleur te werken. Zijn benadering was poëtisch, soms licht ironisch maar altijd respectvol en vaak doortrokken van een zekere melancholie. 

In de collectie van het Stedelijk Museum bevindt zich deze sfeervolle foto uit een serie over Jazzmusici, het openingsbeeld van het in 1959 gepubliceerde boek ‘Jazz Street’: Kid ‘Punch’ Miller, at 6 o’clock in the morning, on his way home in New Orleans.

Bekijk meer werk van Dennis Stock en lees verder op de website van Magnum