Nieuws — 21 dec 2011

Het kwam, ondanks zijn respectabele leeftijd, toch als een verrassing voor me dat JCJ Vanderheyden is overleden. Het was een prachtige kunstenaar die op geheel eigenzinnige wijze een oeuvre opbouwde dat in al zijn verwijzingen en al zijn op zichzelf gerichte verbindingen tot een van mijn persoonlijke favorieten behoorde. Ook de laatste jaren bleef hij vitaal en scherp in zijn werk.

In mijn loopbaan als conservator kwam ik hem steeds weer tegen. Bijvoorbeeld toen ik hem uitgebreid interviewde in 2002 voor een boek dat ik maakte over de geschiedenis van de Nederlandse videokunst – JCJ was ook hierin een pionier. En ook toen ik mijn laatste tentoonstelling in het SM’s in ’s-Hertogenbosch maakte in 2008; we pakten uit met een prachtige, zaalvullende installatie voor doorkijkjes, verdubbelingen en natuurlijk de eindigheid van de wereld.

En uiteindelijk hier in het Stedelijk Museum, toen we met de schenking van verzamelaar Maurice van Valen het prachtige, vroege werk Printed Matter (1968) aan de collectie konden toevoegen. Het maakt me bedroefd dat ik hem nu niet meer kan ontvangen en rondleiden als we eindelijk weer open zijn in het vertrouwde gebouw, waar hij in 2001 nog tentoonstelde.


Bart Rutten

Conservator beeldende kunst
Stedelijk Museum Amsterdam