Nieuws — 7 feb 2005

The Art Institute of Chicago, Regenstein Hall
24 maart t/m 8 mei 2005

Vanaf 24 maart is in de tentoonstelling In Sight een kleine honderd werken van hedendaagse Nederlandse fotografen uit de collectie van het Stedelijk Museum te zien. Het is voor het eerst dat er in de Verenigde Staten zo breed wordt uitgepakt op dit gebied. 
In Sight is voor het publiek geopend van 24 maart tot en met 8 mei 2005.

De tentoonstelling In Sight: Contemporary Dutch Photography from the Collection of the Stedelijk Museum, Amsterdam besteedt ruim aandacht aan het werk van Hans Aarsman, Wout Berger, Wijnanda Deroo, Rineke Dijkstra, Gerald van der Kaap, Bertien van Manen en Hans van der Meer. Naast deze zeven fotografen, die gezien kunnen worden als de spil van de hedendaagse Nederlandse fotografie, is ook een jongere generatie vertegenwoordigd, met werk van Céline van Balen, Koos Breukel, Elspeth Diederix, Marnix Goossens, Juul Hondius en Hellen van Meene. 

Het Art Institute of Chicago bezit behalve een grote archeologische en etnografische collectie een imposante verzameling westerse kunst vanaf de Middeleeuwen tot heden. Vanaf 1949 verzamelt het ook fotografie (ter vergelijking: het Stedelijk begon daarmee in 1958). In 1982 richtte het museum The Photographic Society op met als belangrijkste doelstelling om de fotografiecollectie verder uit te breiden.

In Sight is samengesteld door Hripsimé Visser, conservator fotografie van het Stedelijk Museum, in overleg met David Travis, conservator fotografie van het Art Institute.
De expositie, in de statige Regenstein Hall van het museum, wordt ingericht rond enkele thema’s die opvallend vertegenwoordigd zijn in de hedendaagse Nederlandse fotografie. Dit zijn: landschap (Aarsman, Van der Meer, Berger), portret (Dijkstra, Breukel, Van Balen), lyrische reportage (Van Manen) en enscenering in breedste zin (Diederix, Deroo, Goossens, Hondius, Kaap en Van Meene).

De expositie in Chicago is de laatste van de internationale tentoonstellingstournee van werk uit de collectie van het Stedelijk die het museum, samen met ABN AMRO, heeft georganiseerd onder de titel The Past of the Present. Eerdere tentoonstellingen in dit kader waren te zien in St. Petersburg, Shanghai, Singapore, São Paulo en Rio de Janeiro. 

De huidige expositie in Chicago wordt daarnaast ondersteund door LaSalle Bank, onderdeel van ABN AMRO. Nederlandse fotografie vormt, uitzonderlijk genoeg in de VS, een belangrijke speerpunt in de collectie van LaSalle Bank. Hiervan zijn in In Sight een tiental werken opgenomen, van onder anderen Berger, Dijkstra en Van Balen.