Nieuws — 24 sep 2019

Hare majesteit Koningin Máxima zal aanwezig zijn bij de besloten uitreiking van de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 op 31 oktober in het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar wordt om 15.30 uur bekendgemaakt door minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De genomineerden zijn Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim. Het werk dat zij voor Prix de Rome maakten is vanaf 19 oktober te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum.

Koningin Máxima met Prix de Rome winnaar 2015 Magali Reus. Foto: Shinji Otani
Koningin Máxima met Prix de Rome winnaar 2015 Magali Reus. Foto: Shinji Otani

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde. Het doel van de prijs is talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven. Het Mondriaan Fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum Amsterdam. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

De jury selecteerde de genomineerde kunstenaars uit een lijst van 108 kunstenaars die door scouts of derden werden voorgedragen of die zichzelf hadden aangemeld. Dezelfde jury zal de uiteindelijke winnaar aanwijzen op basis van het werk dat de shortlist kunstenaars tijdens een vijf maanden durende werkperiode hebben gemaakt. De jury bestaat uit: Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (artistiek directeur Lehmann Maupin, Londen), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Frank Koolen (beeldend kunstenaar), Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag) en voorzitter zonder stemrecht Valentijn Byvanck (directeur Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht).

TENTOONSTELLING
De tentoonstelling met het werk van de genomineerde kunstenaars is van 19 oktober 2019 tot en met 22 maart 2020 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vanuit het Stedelijk Museum is Claire van Els (junior conservator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling organiseert het museum een publieksprogramma.

PUBLICATIE
Op 31 oktober verschijnt een begeleidende publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher.
Jap Sam Books, vormgeving Lesley Moore, ned/eng, illl.

Prix de Rome Beeldende Kunst 2019
19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020
Stedelijk Museum Amsterdam
dagelijks geopend van 10 tot 18 uur en vrijdag van 10 tot 22 uur
Museumplein 10 in Amsterdam
www.stedelijk.nl/nl
www.prixderome.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum Amsterdam, tel: 020 – 573 26 56 of pressoffice@stedelijk.nl.