Nieuws — 22 sep 2012

Hare Majesteit de Koningin opent zaterdagmiddag 22 september het vernieuwde Stedelijk. Vanaf zondag 23 september is het museum weer toegankelijk voor het publiek. En hoe! Met een gloednieuwe vleugel beschikt het Stedelijk over meer ruimte dan ooit voor het tonen van de beroemde collectie en spraakmakende tentoonstellingen. 

Verbouwing & uitbreiding

Het nieuwe Stedelijk bestaat uit een historisch gebouw uit 1895 en nieuwbouw. Benthem Crouwel Architekten realiseerden de moderne uitbreiding. Bij de verbouwing is onder meer de hoofdingang verplaatst naar de zijde van het Museumplein, waaraan ook het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw zijn gelegen.
Meer over nieuwbouw

Collectie

Het Stedelijk Museum Amsterdam is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving in Nederland. De collectie bevat ruim 90.000 voorwerpen daterend uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw tot op heden. Het oude gedeelte van het museum huisvest de permanente collectie. Deze bestaat uit beeldende kunst met werken van onder meer Karel Appel, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Jackson Pollock en Andy Warhol. Daarnaast biedt het museum een permanente designpresentatie met onder meer industriële vormgeving, grafisch ontwerp en toegepaste kunst van vormgevers als Josef Hoffman, Gerrit Rietveld en Philippe Starck. En speciaal voor de ingebruikname van de spectaculaire kelderverdieping toont het Stedelijk acht monumentale installaties uit de collectie. Met nieuwe aanwinsten!

Tentoonstellingen

De nieuwbouw biedt wisselende tentoonstellingen. De openingstentoonstelling 'Beyond Imagination' is te zien van 23 september tot 11 november 2012. 'Beyond Imagination' markeert de terugkeer van het Stedelijk als middelpunt van de Amsterdamse hedendaagse kunstwereld en is een eerbetoon aan de kunst die in Amsterdam en Nederland wordt gemaakt. Twintig (inter)nationale kunstenaars, actief in Nederland, geven hun visie op de grenzen tussen realiteit en verbeelding.

activiteiten voor jong en oud

Public Program
Vanaf de heropening is er iedere donderdagavond, vrijdagmiddag en zondagmiddag een dynamisch Public Program met lezingen, filmvertoningen, boekpresentaties, interviews, performances, muziek- en dansvoorstellingen en andere evenementen.

Families
Het Stedelijk brengt families in contact met kunst. Kom samen kijken, praten én creëren in het Familielab en doe mee aan een kunstenaarsworkshop. En ontdek het museum met een speciale audiotour en de Familiesporen.

Bilkopeners
Blikopeners zijn jongeren (15 t/m 19 jaar) met een frisse kijk op kunst en een bijbaan in het Stedelijk. Zij geven rondleidingen, hun mening en advies en organiseren activiteiten voor leeftijdsgenoten.

Volwassenen
Voor alle bezoekers die meer willen halen uit hun museumbezoek biedt het Stedelijk verdiepende rondleidingen, audiotours en cursussen.