Nieuws — 28 jan 2016

Het Stedelijk Museum maakt bekend dat Lennart Booij per 24 februari 2016 de afdeling Vormgeving van het Stedelijk zal gaan versterken. Zijn bijdragen zullen te zien zijn in onderzoek, collectiepresentaties en tentoonstellingen – het eerste project waar Booij zich mee zal bezighouden is de Gemeentelijke Kunstaankopen 2016 die eind augustus opent, de tweejaarlijkse tentoonstelling op basis van een open call aan kunstenaars die dit jaar als thema toegepaste kunst heeft.

Lennart Booij (1970) is een van de oprichters van BKB, een bureau dat sinds 1999 strategische campagnes opzet voor overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties over actuele kwesties. Booij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde drie jaar geleden aan de Universiteit van Leiden op kunsthistorisch onderzoek naar de ontwikkeling van Franse moderne luxe. Hij sloot dit onderzoek af met een publicatie en in 2013 met een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag over het werk van de Franse kunstenaar René Lalique. Eerder was hij naaste medewerker van toenmalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg, lid van het campagneteam van Wim Kok, en medeoprichter van vernieuwingsbeweging Niet Nix. Booij was de afgelopen jaren ook actief als debatleider en moderator, en geeft lezingen over merkontwikkeling, de moderne luxe industrie en de Frans-Nederlandse relaties in de kunst rond 1900.

De afdeling Vormgeving van het Stedelijk Museum, die sinds 1934 bestaat, wordt gevormd door drie conservatoren, naast Lennart Booij zijn dat Carolien Glazenburg (grafische vormgeving) en Ingeborg de Roode (industriële vormgeving). De wereldvermaarde collectie omvat ruim 50.000 werken (het grootste aandeel van de totale collectie van 90.000 objecten) en kreeg vanaf de heropening in 2012 voor het eerst een eigen vaste presentatie.

Bart van der Heide, hoofd Conservatoren en Onderzoek van het Stedelijk Museum: “We zijn heel blij dat Lennart Booij ons team komt versterken. Hij onderscheidt zich door een gedegen wetenschappelijke kennis, en is de uitgelezen persoon om hedendaagse ontwikkelingen in de vormgeving te plaatsen in een bredere artistieke, sociaaleconomische en politieke context. In de toekomst willen wij de collectie van het Stedelijk nog veel meer voor het voetlicht brengen in het museum, en deelcollecties met elkaar integreren. Wij ontwikkelen hier op dit moment nieuwe modellen voor, en het is ons duidelijk dat Lennart een grote bijdrage kan leveren aan dit proces. We zien ernaar uit om met hem de collectie vormgeving te profileren, in eigen huis en in het Nederlandse en internationale veld.”

Lennart Booij over zijn aanstelling: “Het Stedelijk Museum is voor mij een mooie nieuwe stap vol avontuur, en ik ben zeer gemotiveerd om een bijdrage te gaan leveren aan de verdere ontwikkeling van vormgeving en design binnen en buiten de muren van het Stedelijk.”