Nieuws — 2 apr 2019

Met oa. BlikopenerBingo, retro games, Roast the Art & optredens Gotu Jim & SoulTrash

De Blikopeners, een groep van 15 open-minded jongeren met een bijbaan in het Stedelijk, organiseren elk jaar een groot event. Dit jaar is dat PRESS 2 PLAY: vrijdagavond 12 april kan iedereen komen spelen in het museum en op een heel onverwachte manier kunst beleven.

12 april verandert het Stedelijk in jouw favoriete virtuele wereld en neem je een duik in de speelse elementen van de kunst. Je kunt terug in de tijd en kennis maken met retro arcade games of terug naar je jeugd met een traditioneel bordspel. Doe ook mee met de allereerste editie van Blikopeners Bingo en maak kans op bijzondere prijzen!

Uitgespeeld? Dan begint je reis langs de kunst van het Stedelijk Museum en zul je aan de hand van stand up comedian Howard Komproe, fotodetective Hans Aarsman en kunstenaar Maarten Bel kunst op een geheel verfrissende, luchtige en vooral speelse manier leren kennen. Denk hierbij aan ‘Roast the Art’, een concept waarin er (spreekwoordelijk) korte metten wordt gemaakt met legendarische werken uit de collectie. Ook ontwerper en kunstenaar Bas Kosters geeft acte de présence en er is muziek van jonge artiesten Soultrash en Gotu Jim. Tot slot is tijdens PRESS 2 PLAY ook de interactieve expo van Elle van Baaren (18 jaar, winnaar Kunstbende) voor één dag te zien in 't Stedelijk.

PRESS 2 PLAY is geïnspireerd door de retro uitstraling van de flipperkasten in het Rabo Lab als onderdeel van de tentoonstelling Jacqueline de Jong - Pinball Wizard.

Prijs
Gratis
Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Tijd
12 apr, 19.00 tot 22.00 uur
Taal
Nederlands
Toegang
Haal je bandje op 12 april op bij de speciale Blikopener balie

Artiesten

Portret: Gotu Jim

GOTU JIM

Getekend bij het kersverse label Burning Fik, waar Faberyayo (bekend van De Jeugd Van Tegenwoordig) en Abel ‘Rapchamp’ de scepter zwaaien, is daar Gotu Jim: de rapper die uit het niets rapper werd. Freestylen en spelen met autotune leidde tot zijn eerste nummer Tweede Klas Shit, waarin hij zijn luisteraars terug laat denken aan die nostalgische tijd op de middelbare school. Vooral jezelf niet te serieus nemen lijkt de drijfveer achter zijn muziek en aan zijn groeiende bekendheid is te zien dat het werkt. Gotu Jim je meenemen op een muzikaal avontuur en laat vooral jezelf verrassen!

SOULTRASH

Soultrash is een jonge groep artiesten, op en top Amsterdams en daarom een must-have voor het PRESS 2 PLAY event. Sinds hun start in 2016 zijn ze gegroeid en hebben ze al meerdere energieke nummers uitgebracht. Hun sound beschrijven ze als experimenteel en creatief: een perfecte match voor de Blikopeners. Live komen ze hard en dat is precies waarvoor ze worden uitgenodigd, bereid je voor op performances die recht uit de ziel komen.

Portret: Howard Komproe. Foto: Amanda Harput
Foto: Amanda Harput

HOWARD KOMPROE

Howard is al jaren een bekend gezicht in de wereld van stand-upcomedy. Hij maakt deel uit van de gerenommeerde groep Comedytrain die vaak optreedt in Toomler. Hij neemt zich geen blad voor de mond en met zijn scherpe, vrolijke en vooral originele manier van vertellen maakt Howard waar hij ook gaat furore. Zijn talenten uit hij op allerlei fronten: zo schreef hij een boek, maakt hij radio en tv-programma’s en is hij actief op YouTube. Naast het laten lachen van zijn publiek zet hij zich ook in voor de maatschappij en gebruikt hij zijn kritische kant om mensen te laten nadenken over de actualiteit.

Portret: Bas Kosters. Foto: Marc Deurloo
Foto: Marc Deurloo

BAS KOSTERS

Met zijn opvallende, kleurrijke verschijning is hij zeker niet te missen: Bas Kosters is de belichaming van zijn eigen multidisciplinaire modekunst. Met zijn progressieve werkwijze richt deze kunstenaar zich op de duurzaamheid van fashion en de rol van de maatschappij wanneer het aankomt op fair fashion. Hij kreeg in 2018, in het Stedelijk Museum, het prestigieuze Cultuurfonds Mode Stipendium uitgereikt; een erkenning voor zijn authentieke en onderscheidende werk. In samenwerking met de Blikopeners staat Bas Kosters garant voor een knallend spektakel.

Portret: Hans Aarsman

HANS AARSMAN

Hij noemt zichzelf een fotodetective: dag in dag uit is hij bezig met het analyseren van foto’s om net dat ene bijzondere detail te vinden. Het fotografische werk van Hans Aarsman was eerder al te zien in het Stedelijk Museum en deze keer zal hij zijn geheel eigen, unieke en frisse blik werpen op de kunst in de collectie. Zijn manier van kijken is echt anders en onconventioneel, dus je kunt je zeker verheugen op een ‘eye-opening experience’!

Portret: Elle

3113ND3 (ELLE)

Voor Elle was 2018 een bewogen, spannend maar vooral erg succesvol jaar. Zij won namelijk op imposante wijze Kunstbende en krijgt daardoor de kans om haar eigen kunstwerken te exposeren in het Stedelijk Museum. Haar expositie zal gepaard gaan met het PRESS 2 PLAY event. Haar werk, getiteld ‘Elke negatieve kant heeft een positieve kant’, en nodigt het publiek uit om interactief mee te spelen: gebruik de camera van je smartphone om haar kunstwerken van een tegengestelde kant te zien.

Blikopeners

De Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum Amsterdam werken om de blik van het publiek & personeel te openen. Dit wordt gedaan door rondleidingen (en hun mening) te geven en mee te denken over actualiteiten vs. de programmering van het museum. Ze organiseren hun eigen workshops en evenementen. Een keer per jaar organiseren de Blikopeners hun eige grote evenement from scratch. Het Stedelijk Museum geeft ze de handvatten op te bereiken wat ze zich voorstellen, maar ze doen alles zelf. Alles wat je deze avond ziet is tot stand gekomen door de Blikopeners.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl