Nieuws — 7 mrt 2005

De bestandscatalogus The Furniture Collection, Stedelijk Museum Amsterdam, 1850 - 2000 From Michael Thonet to Marcel Wanders wordt op 18 maart in Leipzig bekroond met de bronzen medaille bij de internationale boekenjurering 'Schönste Bücher aus aller Welt'.

Elk jaar beoordeelt een zevenkoppige internationale jury de Best Verzorgde Boekenselecties uit meer dan dertig landen op ontwerp en technische kwaliteit. Uit het aanbod van meer dan 600 boeken kent de jury veertien prijzen toe. Deze uitverkiezing bevordert nationaal en internationaal de aandacht en de waardering voor de cultuur van de boekverzorging. 

De Nederlandse inzending bestond uit een selectie van de vijftig Best Verzorgde Boeken van 2004 welke op haar beurt werd samengesteld door een vakjury bestaande uit Nikki Gonnissen (grafisch ontwerper Thonik, Amsterdam), Paul Hefting (publicist, Haarlem), Kees van den Hoek (Uitgeverij THOTH, Bussum), Ron van Roon (grafisch ontwerper Studio Van Roon, Amsterdam) en Koos Schuurman (Drukkerij De Maasstad, Rotterdam).

The Furniture Collection Stedelijk Museum Amsterdam, uitgegeven door NAi uitgevers, biedt een ultiem overzicht van de collectie van meer dan 1000 meubelen die het Stedelijk Museum verzamelde in de periode vanaf 1934 tot 2000. De collectie bevat naast werk van grote Nederlandse ontwerpers als H.P. Berlage, K.P.C. de Bazel, Piet Kramer, Gerrit Rietveld, Martin Visser, Piet Hein Eek en Marcel Wanders, ook internationale ontwerpen van onder andere Michael Thonet, Charlotte Perriand, Ludwig Mies van der Rohe, Marcel Breuer, Arne Jacobsen, Ettore Sottsass, Philippe Starck en Ron Arad. 

De verschijning van het boek vormde de aanleiding voor de tentoonstelling Kramer vs Rietveld - Contrasten in de meubelcollectie, een van de openingstentoonstellingen van de tijdelijke locatie SMCS. De tentoonstelling was van 16 mei tot 29 augustus 2004 te bezichtigen.

The Furniture Collection, Stedelijk Museum Amsterdam
1850 - 2000 / From Michael Thonet to Marcel Wanders.
 
Samenstelling en tekst: Luca Dosi Delfini. 
Met bijdragen van Jan van Adrichem, Philip van Daalen, Ingeborg de Roode, Monique Splinter en Marijke van Weerdt
Redactie: Jan van Adrichem, Ingeborg de Roode
Vormgeving: Beukers Scholma, geïllustreerd (kleur en zw/w), gebonden, 456 pagina's
Formaat: 24,5 x 31 cm, Tekst in Engels, ISBN 90-5662-194-7
Prijs: € 82,50,