Nieuws — 29 jun 2010

Een hoogtepunt binnen het programma van The Temporary Stedelijk  is de tentoonstelling Monumentalisme – Geschiedenis en nationale identiteit in hedendaagse kunst. Voorstel voor Gemeentelijke Kunstaankopen 2010 , die de helft van de begane grond van de oudbouw zal beslaan. De 2010 editie van deze jaarlijkse kunstaankoopronde reflecteert op geschiedenis en nationale identiteit, op basis van het werk van kunstenaars die in Nederland wonen en/of werken. Het grote aantal inzendingen dit jaar – 359 – bewijst de actualiteit en het belang van het thema.

Deze tentoonstelling van Stedelijk Museum Amsterdam heeft als gastcurator Jelle Bouwhuis, hoofd Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de dependance van het museum in de binnenstad. De jury heeft werk van 19 kunstenaars geselecteerd voor de tentoonstelling.

Geschiedenis wordt een steeds belangrijkere factor in kwesties rondom onze identiteit, onze cultuur en onze normen en waarden. De instelling van de Canon van Nederland en de oprichting van een Nationaal Historisch Museum vormen er alleen al in Nederland de tastbare bewijzen van. In de 19de eeuw leidde een dergelijk historisch bewustzijn tot grootse historieschilderijen en monumenten waarin nationale helden en gebeurtenissen werden herdacht. Tegenwoordig reflecteren kunstenaars op allerlei manieren op de geschiedenis. Anders dan in het verleden leidt dit zelden tot verheerlijking van de natie. De hedendaagse kunst stelt juist een breed scala aan onderwerpen aan de orde die een vastomlijnde definitie van ‘het nationale’ onmogelijk maken en waarin maatschappelijke ontwikkelingen als globalisatie en transnationalisme een belangrijke factor zijn.

Dit is het vertrekpunt van deze editie van de Gemeentelijke Kunstaankopen. De uiteenlopende bijdragen aan de tentoonstelling voeren het thema van geschiedenis en nationale identiteit verder dan een nostalgie voor een mythisch verleden. In plaats daarvan levert de expositie een gefragmenteerd beeld op. Algemeen geldt dat kunstenaars zich er meer dan ooit bewust van zijn dat documentair film- en fotomateriaal nooit een ondubbelzinnig beeld van de historische realiteit oplevert. Zij vertalen dergelijke beelden naar diverse media, zoals schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, fotowerk, video, geluidswerk en installaties, en bieden daarmee een ander perspectief op cultureel erfgoed, taal, politiek, arbeid en kapitalisme, in hun persoonlijke onderzoekingen in kwesties betreffende nationale identiteit. Sommigen laten speciaal voor deze expositie niet eerder getoond werk zien.

Voor de Gemeentelijke Kunstaankopen 2010 heeft de jury de volgende kunstenaars geselecteerd:

Yael Bartana (1970, Kfar Yehezkel, Israel)

Lonnie van Brummelen  (1969, Soest, Nederland) / Siebren de Haan  (1966, Dordrecht, Nederland)   

Ruth Buchanan (1980, New Plymouth, Nieuw Zeeland)

Hala Elkoussy  (1974, Cairo, Egypte)

Marianne Flotron (1970, Meiringen, Zwitserland)

Zachary Formwalt (1979, Albany GA, Verenigde Staten)

Melissa Gordon (1981, Boston MA, Verenigde Staten)

Nicoline van Harskamp (1975, Hazerswoude, Nederland)

David Jablonowski (1982, Bochum, Duitsland)

Rob Johannesma (1970, Geleen, Nederland)

Iris Kensmil (1970, Amsterdam, Nederland)

Gert Jan Kocken (1971, Ravestein, Nederland)

Job Koelewijn (1962, Spakenburg, Nederland)

Rachel Koolen (1979, Rotterdam, Nederland)

Renzo Martens (1973, Sluiskil, Nederland)

Lucia Nimcova (1977, Humenne, Slowakije)

Wendelien van Oldenborgh (1962, Rotterdam, Nederland)

Barbara Visser (1966, Haarlem, Nederland)

Mieke Van de Voort (1972, Nijmegen, Nederland)

 

De jury voor de Gemeentelijke Kunstaankopen 2010 bestond uit: 
Jelle Bouwhuis (juryvoorzitter en curator van de tentoonstelling); Valentijn Byvanck (directeur Nationaal Historisch Museum), Binna Choi (directeur Casco, Utrecht), Roy Villevoye (kunstenaar), en Krist Gruijthuijsen (co-directeur Kunstverein en freelance curator).

De jaarlijkse tentoonstellingen van Gemeentelijke Kunstaankopen geven een actueel beeld van de recente ontwikkelingen in de beeldende kunst, fotografie, vormgeving en toegepaste kunst in Nederland. In de tentoonstelling, georganiseerd door het Stedelijk Museum en een gastcurator, staat steeds een thema of een discipline centraal. Tijdens elke editie selecteert de directeur van het museum aankopen voor de collectie.

Bij Monumentalisme verschijnt een publicatie onder redactie van Jelle Bouwhuis en Margriet Schavemaker, hoofd Wetenschappelijk Onderzoek en Collecties van het Stedelijk Museum, met bijdragen van hen en van Jennifer Allen (kunstcritica), Hendrik Folkerts (kunsthistoricus) en Joep Leerssen (historicus). Ook bevat het boek teksten over alle in de tentoonstelling vertegenwoordigde kunstenaars en een herdruk van het artikel The Goodness of Nations van antropoloog/politicoloog Benedict Anderson.

 

Het boek is een uitgave van Stedelijk Museum i.s.m. NAi Uitgevers en verschijnt in een tweetalige editie (NL/EN). Verwachte verkoopprijs: € 19,50.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Amsterdam.