Nieuws — 13 nov 2007

Eind 2009 zal het Stedelijk Museum weer de collectie én tentoonstellingen kunnen tonen in een grondig gerenoveerd en uitgebreid gebouw. De entree is dan verplaatst naar het Museumplein en bevindt zich in een moderne, transparante toevoeging aan het gebouw, evenals het restaurant, het informatiecentrum en de museumwinkel.

Een verdieping hoger domineert de futuristisch aandoende ‘badkuip’, een gesloten volume met ruime expositiemogelijkheden, verbonden met de ‘erezaal’ van de oudbouw. Ook het nieuwe auditorium en de filmzaal zijn daar te vinden. In de kelder van de nieuwbouw is het museum een grote en hoge museumzaal rijker, samen met enkele intiemere ruimten en een ruimte voor educatie.

De bouw
Na een aantal tumultueuze jaren van voorbereiding wordt nu het nieuwe Stedelijk Museum gebouwd aan het Museumplein.
Het ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Benthem Crouwel wordt gerealiseerd door aannemer Midreth, samen met verschillende nevenaannemers voor de technische installaties, liften en dergelijke. 

Het historische gebouw van architect A.W. Weissman uit 1895 aan de Paulus Potterstraat is geliefd vanwege de symmetrische opzet, het centrale trappenhuis, de monumentale zalen en het natuurlijke licht. De combinatie oudbouw en nieuwbouw is zorgvuldig gecomponeerd. Van buiten af zal direct opvallen dat het historische gebouw is aangevuld met een opvallende nieuwbouw. Van binnen is het verschil juist niet prominent aanwezig doordat de twee werelden visueel met elkaar verbonden zijn, door middel van de sfeer in de tentoonstellingszalen, het licht, de kleur van de wanden en de doorlopende vloeren van licht eiken parket. 

Meer over het historische gebouw

De architecten 
In 2004 koos de jury vol overtuiging voor het ontwerp van Benthem Crouwel Architekten. Het oordeel: “Dit brutaal ogende plan biedt de beste stedenbouwkundige oplossing met als verrassend hoogtepunt een piazza voor de nieuwe hoofdingang. Het Stedelijk Museum van Benthem Crouwel is een zelfbewuste, uitnodigende verschijning die het publiek al van veraf nieuwsgierig zal maken.” 

Lees het volledige juryrapport (Word file)

Benthem Crouwel heeft een naam wat betreft de bouw en renovatie van musea – met succes maakten zij bestaande, historische panden geschikt voor een nieuwe, culturele publieksfunctie. Voorbeelden daarvan zijn museum De Pont in Tilburg, het FOAM in Amsterdam, het GEM/Fotomuseum in Den Haag en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
De maquette van het winnende schetsontwerp van Benthem Crouwel is te zien in de tijdelijke locatie van Stedelijk Museum, op de tweede verdieping van het Post CS-gebouw. Daar blijft het Stedelijk Museum nog tot oktober 2008 gevestigd.

Het nieuwe gebouw 
Het nieuwe Stedelijk Museum kan in 2009 rekenen op een expositieoppervlak van 8.000 vierkante meter – een substantiële uitbreiding ten opzichte van de oude situatie. Ook beschikt het gebouw dan over een ruime entree, met roltrappen en liften, een informatiecentrum met computerterminals en de teruggekeerde bibliotheek. En natuurlijk een nieuw restaurant mét terras aan het Museumplein plus een uitgebreide museumwinkel – beide ook geopend voor wie het museum niet bezoekt. Bovenop de ‘badkuip’ komen de nieuwe kantoren voor de werknemers, deels met uitzicht op het Museumplein, en op de zolderverdiepingen van de oudbouw ateliers waar kunstwerken gerestaureerd worden.

Het nieuwe Stedelijk Museum wordt gebouwd in opdracht van:
Gemeente Amsterdam:
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Gedelegeerd opdrachtgever:
Project Management Bureau

De bouw wordt mede mogelijk gemaakt door:
Subsidiegevers:
Gemeente Amsterdam
Ministerie van OC&W
Provincie Noord-Holland

Hoofd Founders:
VandenEnde Foundation
ABN AMRO bank
Teijin Ltd.

Alle Founders, Sponsors, Donateurs, Stichtingen, Fondsen, Particulieren
Stedelijk Museum Business Club