Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 9 jun 2004

Het vernieuwde Stedelijk Museum wordt ontworpen door een Nederlandse architect. Dit staat vast na een eerste selectie van de Europese aanbesteding van de nieuwbouw en renovatie van het museum.

De jury selecteerde namelijk vijf Nederlandse architecten uit de 42 inzendingen om verder mee te gaan:

- Architectuurstudio Herman Hertzberger www.hertzberger.nl
- Benthem Crouwel www.benthemcrouwel.nl
- Claus en Kaan architecten www.clausenkaan.nl
- Diederen Dirrix van Wylick architecten www.ddvw.nl
- Henket & Partners architecten www.henket.nl

Op basis van het programma van eisen en het bouwbudget maken zij een ontwerp dat medio augustus wordt ingediend, waarop de jury haar definitieve keuze bepaalt. 
Het nieuwe Stedelijk Museum moet eind 2007 klaar zijn. Tot die 
tijd is het museum tijdelijk gevestigd in het voormalig TPG-(nu: Post CS-)gebouw ten oosten van het Centraal Station in Amsterdam. 

Herman van Vliet, opdrachtgever namens de gemeente en voorzitter van de jury: “Veel belangrijke Nederlandse bureaus en een aantal vooraanstaande buitenlandse bureaus hebben zich gemeld. Dat geeft toch aan dat het Stedelijk Museum door velen een interessante opgave wordt gevonden. De vijf gekozen architecten zijn alle vijf zeer geschikt voor deze opdracht. In de tweede fase van de selectie kiezen we daarom niet een architect, maar het beste schetsontwerp. De architecten zullen worden gevraagd de ontwerpen onder ‘motto’ te presenteren. Dat betekent dat de afzender van het ontwerp gedurende de beoordeling in augustus anoniem blijft.

De jury legt in september haar oordeel voor aan het Stedelijk Museum en het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam. 

De jury bestaat uit:
Maarten Kloos (ARCAM)
Wim Quist (architect/ex-rijksbouwmeester)
Sjoerd Soeters (architect)
Max van Rooy (journalist)
Wim Pijbes (directeur Kunsthal Rotterdam)
Toon Verhoef (beeldend kunstenaar)
Hans van Beers (directeur a.i. Stedelijk Museum)
Herman van Vliet (gedelegeerd opdrachtgever namens B&W en tevens juryvoorzitter).

De nieuwbouwplannen voor het Stedelijk Museum bestaan al jaren. Uit de jaren negentig stammen de ontwerpen van de Amerikaan Robert Venturi en de Portugees Alvaro Siza. In maart van dit jaar namen de gemeente en Siza definitief afscheid van elkaar en stond de weg vrij voor een nieuwe aanbesteding.