Nieuws — 24 sep 2014

Amsterdam, 24 september 2014 —  Op woensdag 1 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek, lanceert uitgeverij Rubinstein een bijzonder Gouden Boekje, gewijd aan het Stedelijk Museum Amsterdam. Het boekje is geschreven en geïllustreerd door Joke van Leeuwen, een van Nederlands bekendste schrijvers en illustratoren. Zij brengt, geïnspireerd door werken van Karel Appel, Houtje en Blauwtje tot leven.

Houtje en Blauwtje wonen in de schilderijen van Karel Appel. ‘s Nachts komen ze tot leven en komen ze erachter dat ze bijzonder zijn. Als ze het museum uitvliegen, ontdekken ze dat ook mensen bijzonder zijn. Dit Gouden Boekje gaat over verwondering en is vooral ook een uitnodiging om goed te kijken.

De Gouden Boekjes zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de VS ontstaan, toen papier schaars was. De initiatiefnemers wilden een betaalbaar kinderboekje voor een breed publiek introduceren. Later namen andere landen de formule over, maar nergens werd het zo’n fenomeen als in Nederland en Finland. In Nederland zijn er vele eigen titels ontstaan. Eerder werden er ook Gouden Boekjes gewijd aan onder meer het Rijksmuseum en Van Goghmuseum.

Joke van Leeuwen (1952) is bekend van haar romans, dichtbundels en kinderboeken. Daarnaast is zij grafisch vormgeefster. Haar werk is vertaald in tientallen landen en ze won vele literatuurprijzen, met als meest recente de AKO Literatuurprijs. Haar gehele oeuvre werd bekroond met de Theo Thijssenprijs (2000) en de Constantijn Huygensprijs (2012).

Joke van Leeuwen leest voor

Tijdens de herfstvakantie, op woensdagmiddag 15 oktober, zal Joke van Leeuwen bij het werk van Karel Appel voorlezen uit Houtje en Blauwtje.

Nieuwe kinderboeken op stapel

Het Stedelijk Museum brengt in 2015 nog twee kinderboeken uit. Rond de tentoonstelling Het Stedelijk in de oorlog verschijnt bij Querido De bevrijding van het Stedelijk, gebaseerd op de jeugdherinneringen van K. Schippers, met illustraties van Daan Remmerts de Vries. In april brengt uitgeverij Leopold, bij de grote tentoonstelling De oase van Matisse, een kinderboek uit over de Franse schilder, met tekst en illustraties van Annemarie van Haeringen.

Noot voor de redactie:
Gouden Boekje, Houtje en Blauwtje, voor kinderen vanaf 3 jaar, uitgeverij Rubinstein. Verkoopprijs € 6,95.
ISBN: 9789047617174
Voor meer informatie: Press Office Stedelijk Museum: 020 – 573 26 565, pressoffice@stedelijk.nl.