Nieuws — 20 aug 2023

In de IMC-zaal in het museum, de erezaal waar ook Keith Harings 38 meter lange tekening Amsterdam Notes wordt getoond, is op dit moment ook een Swatch-horloge te zien.
Foto van Keith Haring horloge
Keith Haring, Modele Avec Personnages (GZ 100), ontwerp 1985. Productie Swatch, Biel (CH), 1986.

De kunstenaar ontwierp verschillende wijzerplaten voor Swatch. Dit model, GZ 100 met de titel Modele Avec Personnages, is onderdeel van een serie van vier ontwerpen die Haring in 1985 voor het horlogemerk maakte. De tekening van de vier rode en acht blauwe mensfiguren met zwarte contouren op de gele ondergrond is de meest kenmerkende en krachtige van de serie.

Kunst- en designliefhebber Arthur van Schendel kocht het horloge meteen toen het in 1986 op de markt kwam, vlak voor Harings eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk. Hij kon het dus als eerbetoon aan de kunstenaar op de opening later dat jaar dragen en aan hem laten zien. Het was na de introductie meteen uitverkocht. Nu schenkt Schendel ter gelegenheid van de presentatie van de Amsterdam Notes, die Haring speciaal voor die tentoonstelling maakte, het horloge aan het Stedelijk zodat het kan worden opgenomen in de collectie industriële vormgeving.

Tot en met 5 november zijn het grootste en het kleinste werk van Keith Haring in de museumcollectie samen te zien in de erezaal.