Nieuws — 25 sep 2008

Lezingenreeks najaar/winter 2008/09
Eerste lezing: vrijdag 3 oktober, 20 uur

Georganiseerd door Stedelijk Museum Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, W139, SMBA en METROPOLIS M

Locatie: Oude Lutherse Kerk, Auditorium UvA (hoek Spui), Amsterdam

Dit najaar presenteren Stedelijk Museum Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, kunstenaarsinitiatief W139, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam en kunsttijdschrift Metropolis M de lezingenreeks Now is the TimeArt & Theory in the 21st Century. Gedurende zeven avonden geven nationale en internationale kunsthistorici, curatoren en critici hun visie op actuele maatschappelijke en kunstspecifieke thema’s als 9/11, Globalisation, Romanticism, New Canon, Media, Belief en Design.

Met de aanslag op het World Trade Center in New York werd de 20ste eeuw definitief afgesloten en was het nieuwe millennium een feit. Maar welke ontwikkelingen maakte de beeldende kunst door sinds dit gewelddadige begin, en hoe zijn deze ontwikkelingen kunsttheoretisch van betekenis voorzien? Het programma van Now is the Timebestaat uit een serie lezingen en debatten rondom urgente thema’s die het krachtenveld van de beeldende kunst in het nieuwe millennium in de volle breedte benoemen.

Vooraanstaande sprekers zoals W.J.T. Mitchell, Boris Groys, Terry Eagleton, Kaja Silverman, Julian Stallabrass, Hou Hanru, Ruth Noack enRick Poynor, zullen ingaan op vragen en kwesties als: Wat is de impact van 9/11? Wat zijn de voortschrijdende gevolgen van globalisering op de beeldende kunst? Wat is de polariserende rol van religie? Deze door maatschappelijke en politieke ontwikkelingen bepaalde thema’s worden afgewisseld met meer cultuurgerelateerde onderwerpen als de zoektocht naar een nieuwe canon, de terugkeer van de romantiek, de idealen van design en de status van het kunstwerk in wat the post-medium condition heet.

Op vrijdag 3 oktober a.s. om 20 uur vindt de eerste van zeven lezingen plaats rondom het themaMEDIA. Op deze avond zullen Kaja Silverman (VS) en Laura Marks (CA) ingaan op kwesties als de status van het medium in de hedendaagse kunstproductie; hoe kan een kunstenaar zich kritisch opstellen in dit complexe culturele veld dat gedomineerd wordt door multimedia en massamedia? Hoe is dit in essentie Westerse discours gerelateerd aan de artistieke productie in niet-westerse landen? De lezingen worden gevolgd door een debat met experts en het publiek gemodereerd door Sudeep Dasgupta, Senior Lecturer Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

Voor het volledige programma, meer informatie over thema’s en sprekers, en voor het reserveren van kaarten: www.nowisthetime.nl.

Het volledige programma van Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century:

Vrijdag 3 oktober 2008
MEDIA
Met Kaja Silverman (VS) en Laura U. Marks (CA)

Dinsdag 28 oktober 2008
9/11
Met W.J.T. Mitchell (VS) en Sean Snyder (VS/DU)

Dinsdag 11 november 2008
GLOBALISATION
Met Julian Stallabrass (GB) en Hou Hanru (China/F/VS)

Donderdag 27 november 2008
DESIGN
Met Rick Poynor (GB) en Camiel van Winkel (NL)

Donderdag 11 december 2008
NEW CANON
Met Robert Nelson (VS) en Ruth Noack (A)

Donderdag 15 januari 2009
BELIEF
Met Terry Eagleton (GB/Irl) en Boris Groys (DU)

Donderdag 29 januari 2009
ROMANTICISM
Met Jos de Mul (NL) en Jörg Heiser (DU)

Now is the Time vindt plaats in het Auditorium van de Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk aan het Spui). 
Entree is € 7,50 per avond, een passe-partout voor de gehele reeks kost € 40. Ook is er een zogenaamd medium passe-partout verkrijgbaar à € 25 dat toegang geeft tot 4 avonden naar keuze. Er zijn speciale tarieven voor studenten, UvA alumni en Vrienden van het Stedelijk Museum.

Reserveren kan via de website www.nowisthetime.nl
Kaarten en passe-partouts kunnen ook aangeschaft worden bij W139 en SMBA.

De voertaal van ‘Now is the Time’ is Engels.

Now is the Time: Art & Theory in the 21st Century is samengesteld door:

Jelle Bouwhuis (SMBA)
Ingrid Commandeur & Domeniek Ruyters (METROPOLIS M)
Gijs Frieling (W139)
Margriet Schavemaker (UvA)
Christel Vesters (kunstcritica/curator)