Nieuws — 4 okt 2019

De tentoonstelling Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen 2020 in het Stedelijk Museum Amsterdam start vanuit een kritische blik op de museumcollectie met interesse in verhalen die ongezien blijven, genegeerd zijn of vaker verteld mogen worden. Kunstenaars en ontwerpers worden aangemoedigd om projecten in te zenden met ongrijpbare, intuïtieve, en persoonlijke vormen van kennisoverdracht waarmee traditionele manieren van kennisvorming worden uitgedaagd. Het Stedelijk zal een selectie van kunstwerken en ontwerpprojecten uit de tentoonstelling aankopen voor de collectie.

Traditionele kennissystemen zoals opleidingscurricula, openbare archieven en museumcollecties leiden vaak tot een specifieke selectie van informatie die vervolgens wordt geclassificeerd als ‘geldig’ of ‘betrouwbaar’. Er zijn echter andere vormen van kennisproductie die door organisaties herhaaldelijk worden uitgesloten: verhalen die bestempeld worden als niet-traceerbaar, controversieel, veranderlijk of onbetrouwbaar, zoals instinctieve, overgeleverde of mondelinge kennis, maar ook kennis uit bijvoorbeeld jeugdherinneringen, geruchten, of liefdesliedjes. Deze bronnen worden als onofficieel beschouwd en blijven daardoor buiten de structuren die bepalen wat publieke, collectieve kennis is. Hierin schuilt het risico dat eenzijdige verhalen met beperkte perspectieven overblijven. Het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ illustreert hoe deze onbewuste filtering van geaccepteerde kennisvormen blinde vlekken laat ontstaan die invloed hebben op wat een samenleving koestert en behoudt voor de toekomst. Dit leidt tot urgente vragen over de manier waarop kennis en informatie binnen organisaties als musea worden verzameld voor de collectie. 

Hoe kunnen kunstwerken en ontwerpen bijdragen aan deze kritische kijk op wat kennis kan zijn? Voor de tentoonstelling wordt met name gezocht naar projecten die bestaande of gangbare manieren van kennisvorming kunnen uitdagen.

De Open Call is voor kunstenaars en ontwerpers die in Nederland werken en/of wonen, nationaliteit is geen criterium. Er kan werk worden ingezonden tot en met 14 november 2019. Samen met een internationale jury zal het curatorenduo Britte Sloothaak en Fadwa Naamna een selectie maken die vanaf juni 2020 wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Kunstenaars en vormgevers kunnen zich aanmelden met bestaande werken, met werk in uitvoering of werken die ze voor deze tentoonstelling willen ontwikkelen.
  • Aanmelden kan uitsluitend via het online aanmeldingsformulier
  • Vragen kunnen worden gestuurd naar gka2020@stedelijk.nl
  • Gesprekken met de jury zullen plaatsvinden op 27, 28 en 29 november 2019. 


Aanmeldingsformulier