Nieuws — 24 sep 2021

In het kader van het tweejaarlijkse project Gemeentelijke Kunstaankopen (editie 2022) organiseert het Stedelijk Museum Amsterdam een Open Call met de titel 'Guna-Guna: Design, Contemporary Art and Diasporic Magic'. De Open Call wordt gevolgd door een juryselectie en een groepstentoonstelling, waarvan een deel wordt aangekocht voor de museumcollectie.

Sinds de Gemeentelijke Kunstaankopen worden georganiseerd door middel van Open Calls, staat per editie een discipline of een combinatie van disciplines centraal. Dit jaar is gekozen voor zowel vormgeving als beeldende kunst, met nadrukkelijke aandacht voor objecten, sculpturen of andere projecten die direct of indirect te maken hebben met guna-guna. Een begrip dat prikkelt, tot de verbeelding spreekt en omgeven wordt door een mysterieuze waas van onverklaarbaarheid. Guna-guna is een stille, mystieke kracht die productief, beschermend, afwerend of destructief kan zijn. Dit fenomeen manifesteert zich in vele vormen: geesten, beschermende entiteiten, het dieren- en plantenrijk, folklorewezens, natuurlijke of occulte en onverklaarbare gebeurtenissen. Deze Open Call concentreert zich rondom het idee dat objecten een ziel of bovennatuurlijke kracht kunnen bezitten die je niet ziet, maar wel voelt. 

Vanuit een breed perspectief kan guna-guna in verband worden gebracht met animisme, voodoo, vodou, volksgeloof, hekserij of tovenarij, maar ook met rituele handelingen, bezweringen en metafysica: dat wat zich aan de directe waarneming onttrekt, of het magische en enigmatische van objecten en sculpturen. In deze editie van de GKA wordt gezocht naar kennis, maaktradities en technieken die van generatie op generatie worden overgedragen en zich van plek naar plek verplaatsen. Dit geldt ook voor het concept guna-guna zelf, dat met de Indonesische diaspora naar Nederland is gereisd. Makers met interesse in de dialoog over de stille, innerlijke kracht van de objecten, sculpturen of andere projecten die zij maken, worden uitgenodigd om een voorstel in te dienen. 

Deze Open Call is voor kunstenaars en ontwerpers die in Nederland werken en/of wonen, nationaliteit is geen criterium. Het is mogelijk om bestaand werk, werk in uitvoering en werk dat speciaal voor de tentoonstelling ontwikkeld wordt in te dienen. Samen met een internationale jury zal het curatorenduo Amanda Pinatih en Britte Sloothaak een selectie maken, die vanaf 29 oktober 2022 wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum. Tijdens de loopduur van de tentoonstelling wordt door directeur Rein Wolfs, in overleg met het conservatorenteam, bekendgemaakt welke werken onderdeel worden van de museumcollectie. 

Praktische informatie  

De deadline voor deze Open Call is verstreken. Het is niet meer mogelijk om werk in te sturen.

  • Deadline: 22 november 2021, 23.59 uur.  

  • Aanmelden kan uitsluitend via het online aanmeldingsformulier. 

  • In de aanmelding moet een werk worden voorgesteld. Het is mogelijk om meerdere werken voor te stellen. 

  • Alleen volledige aanmeldingen worden in behandeling genomen voor beoordeling. (Houd rekening met het uploaden van bestanden: bij piekdrukte vlak voor de deadline kan het uploaden extra tijd kosten.) 

  • Selectiedagen en jurygesprekken zullen plaatsvinden in de week van maandag 13 t/m vrijdag 17 december 2021.  

  • Geselecteerde makers ontvangen een honorarium volgens de Fair Practice Code.  

  • Vragen kunnen worden gestuurd naar gka2022@stedelijk.nl. 

Antwoord op veel gestelde vragen vind je hier!