Nieuws — 26 aug 2019

19 oktober 2019 t/m 22 maart 2020

Perspreview: 17 oktober om 9.30 uur

Op 19 oktober opent voor publiek de Prix de Rome Beeldende Kunst 2019 in het Stedelijk Museum Amsterdam. De genomineerde kunstenaars Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim hebben speciaal voor de Prix de Rome nieuw werk ontwikkeld. Twee weken later, op donderdag 31 oktober, zal minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de prijswinnaar bekendmaken.

Sinds mei werken de kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuw werk dat de internationale jury zal beoordelen. De winnaar van de Prix de Rome ontvangt een geldbedrag van 40.000 euro en mag een periode als artist-in-residence aan de American Academy in Rome verblijven. De Prix de Rome is in samenwerking met het Stedelijk ontwikkeld en tot en met 22 maart 2020 in het museum te zien. Vanuit het Stedelijk Museum is Claire van Els (junior conservator) verantwoordelijk voor de inrichting van de tentoonstelling. Naast de tentoonstelling organiseert het museum een publieksprogramma.

Jan Willem Sieburgh, interim directeur Stedelijk Museum Amsterdam: "Als het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Nederland heeft het Stedelijk Museum aan de wieg gestaan van de carrières van veel kunstenaars. Ook de Prix de Rome fungeert als een springplank voor talent en onderstreept het belang van beeldende kunst. Onderdak bieden aan de oudste prijs voor kunstenaars voelt voor ons daarom als een vanzelfsprekende samenwerking."

De jury selecteerde de genomineerde kunstenaars uit een lijst van 108 kunstenaars die door scouts of derden werden voorgedragen of die zichzelf hadden aangemeld. De jury heeft gekozen voor kunstenaars met een uitgesproken artistieke praktijk en focus die met hun werk bijdragen aan actuele en relevante debatten in de hedendaagse kunst. Ook de verscheidenheid van artistieke benaderingen en thema’s speelde een rol bij de selectie. Vanuit een eigen perspectief, praktijk en stijl houden de kunstenaars zich bezig met urgente sociale, politieke en culturele vraagstukken. De jury bestaat uit: Lonnie van Brummelen (beeldend kunstenaar, winnaar Prix de Rome 2005), Amira Gad (curator Serpentine Galleries, Londen), Peter Gorschlüter (directeur Museum Folkwang, Essen), Frank Koolen (beeldend kunstenaar), Yasmijn Jarram (curator GEM, Den Haag) en voorzitter zonder stemrecht Valentijn Byvanck (directeur Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, Maastricht).

Sander Breure & Witte van Hulzen, The Thief, 2019, keramiek, beton, gips, textiel, hout installatiefoto bij Marres Maastricht.. Foto: Gert Jan van Rooij
Sander Breure & Witte van Hulzen, 'the Thief', 2019. Keramiek, beton, gips, textiel, hout. Zaalopname bij Marres Maastricht, 2019. Photo: Gert Jan van Rooij

Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) begonnen hun samenwerking tien jaar geleden met het maken van dansperformances. Van daaruit begaven zij zich met performances, video’s en sculpturen steeds verder op het terrein van de beeldende kunst. Voor de Prix de Rome werken zij aan een installatie waarin sculptuur en performance voor het eerst voor langere tijd worden samengebracht, gebaseerd op twee werelden die schijnbaar uiteenlopen.

Esiri Erheriene-Essi, The Rituals, 2018, olie op linnen, 170 x 135 cm
Esiri Erheriene-Essi, 'The Rituals', 2018. Olie op linnen, 170 x 135 cm

Esiri Erheriene-Essi (1982) maakt figuratieve schilderijen over alledaagse taferelen die impliciet commentaar leveren op de maatschappij en de geschiedenis. Voor de Prix de Rome zet Erheriene-Essi de schijnwerpers op de gewone momenten uit het leven van zwarte mensen. Het resultaat is schilderijen waar iedereen zich mee kan verbinden en die kunnen aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

Femke Herregraven, Corrupted Air — Act VI, 2018, multi-media installatie. Foto: Gert Jan van Rooij
Femke Herregraven, 'Corrupted Air — Act VI', 2018. Multi-media installatie. Foto: Gert Jan van Rooij

Femke Herregraven (1982) doet in haar werk onderzoek naar financiële en geologische zelf-organiserende systemen die van invloed zijn op loop van de wereldgeschiedenis. Voor de Prix de Rome voegt Herregraven een nieuw hoofdstuk toe aan haar onderzoek naar catbonds, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het omstreden onderzoek naar de wateraaphypothese.

Rory Pilgrim, Propagating Urgency, 2018, hand beschildere poster. Foto: Wytske van Keulen. Courtesy andriesse eyck galerie
Rory Pilgrim, 'Propagating Urgency', 2018. Handgeschilderde affiche. Met dank aan andriesse ~ eyck galerie. Foto: Wytske van Keulen

Rory Pilgrim (1988) werkt met een breed spectrum van media, waaronder geluid, liedteksten, film, muziek, video, tekeningen en performances. In de film die hij voor de Prix de Rome ontwikkelt, staat de relatie tussen ecologisch bewustzijn en de sociale vorming van jongeren centraal. De opnames werden gemaakt in Boise, Idaho (VS) tijdens workshops die Pilgrim organiseerde met jonge klimaatactivisten en bij een daklozengemeenschap.

PRIX DE ROME
De Prix de Rome bestaat sinds 1808 in Nederland en is de oudste en meest genereuze prijs voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. Het doel van de prijs is om talentvolle kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun werk meer zichtbaarheid te geven. Sinds 2012 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Het fonds werkt voor de Prix de Rome 2019 samen met het Stedelijk Museum. 

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Sacha Bronwasser, Maarten Buser, Brenda Tempelaar en Sophia Zürcher. De begeleidende publicatie wordt uitgegeven door Jap Sam Books en op 31 oktober in het museum gepresenteerd.

PERSPREVIEW
Donderdag 17 oktober om 09.30 uur vindt in het Stedelijk Museum Amsterdam de perspreview plaats, in aanwezigheid van de genomineerde kunstenaars. U kunt zich hiervoor aanmelden via pers@mondriaanfonds.nl.

Noot voor de redactie:
Uitreiking Prix de Rome: 31 oktober om 15.00 uur, alleen via accreditatie. Mocht u aanwezig willen zijn, neem contact op met pers@mondriaanfonds.nl.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl

Of met Caroline Soons (senior medewerker communicatie Mondriaan Fonds), c.soons@mondriaanfonds.nl, tel 020 5231595.
www.prixderome.nl