Nieuws — 27 mei 2016

Amsterdam, 19 mei 2016  
Het Stedelijk heeft oud-directeur Rudi Fuchs uitgenodigd om op de hem kenmerkende wijze een tentoonstelling te maken waarbij hij terugkijkt op zijn lange loopbaan als museumdirecteur en tentoonstellingsmaker. Fuchs was opeenvolgend directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam, en leverde met zijn aankopen een belangrijke bijdrage aan de Collectie Nederland en aan het kunstbegrip in ons land. Opwinding bevat iconische aankopen van Fuchs, van onder meer Georg Baselitz, Jan Dibbets, Tracey Emin, Gilbert & George, Damien Hirst, Jannis Kounellis, Mario Merz, Piet Mondriaan, Bruce Nauman en A.R. Penck. 

Rudi Fuchs maakte al vroeg in zijn carrière naam met een volstrekt eigenzinnige manier van tentoonstellen: hij maakte verrassende combinaties van werk van verschillende kunstenaars en stijlen. De overeenkomsten tussen tijdgenoten kon voor hem bijvoorbeeld belangrijk zijn: Daniel Buren tegenover Georg Baselitz en Gilbert & George tegenover Bruce Nauman. Hij richtte de zalen niet in op basis van kunsthistorische informatie, zijn keuzes waren gebaseerd op het kijken

In de woorden van Rudi Fuchs: “Als kunstwerken in elkaars nabijheid hangen, kun je hun eigenheid beter zien. Kijk naar de jaren 70 – er waren toen zoveel verschillende soorten kunst, die elkaar dwars zaten, of leken te zitten. Maar als je die dingen eerlijk bekeek, waren ze ieder op hun manier onweerlegbaar goed. Ik kon er althans niet omheen. Je kon partijdig zijn, zoals velen dat waren, of juist die veelheid als een rijkdom accepteren – en zó naar kunst kijken. Al in 1980 zeiden Markus Lüpertz en Richard Long tegen mij: het gaat om de kwaliteit van onze generatie. Er is geen gelijk. Er is wel smaak en voorkeur – dat is iets anders. In de wereld van nu is niemand meer automatisch de eerste. In de kunst is niemand de beste. Daarover gaat deze tentoonstelling – vanuit mijn zicht en met het materiaal dat ter beschikking staat.” 

In de tentoonstelling staat de opwinding van het ontdekken en beter leren kennen van kunstwerken centraal. Fuchs neemt de bezoeker mee in zijn manier van kijken, die draait om tijd, geduld en zorgvuldigheid. Hij ziet het kunstwerk als een intense neerslag van hoe een kunstenaar kijkt naar wat hij aan het maken is – alles in het werk is immers het gevolg van de beslissingen die de kunstenaar neemt tijdens het maken. Zelf kijkt Fuchs met eenzelfde intensiteit naar het eindresultaat, naar het materiaal, de techniek, de kleuren en de maten, de compositie en de traditie waarin een kunstenaar werkt. Opwinding is een uitnodiging aan de bezoeker om in zijn eigen tempo op zoek te gaan naar de overeenkomsten, de verschillen, de rijkdom in kleur, compositie, materiaal en ideeën. 

Over de tentoonstelling, en de achtergronden van de titel, schreef Rudi Fuchs een essay – lees het hier.   

Het ontwerp voor de inrichting en het grafisch ontwerp is van Walter Nikkels, die met Rudi Fuchs in de drie musea waar hij directeur was vele tentoonstellingen inrichtte, evenals Documenta 7 in 1982. Rudi Fuchs is tot op heden de enige Nederlander die deze prestigieuze kunstmanifestatie samenstelde.

Bij de tentoonstelling verschijnt een bundeling van essays die Rudi Fuchs de afgelopen jaren voor De Groene Amsterdammer schreef (uitgave Konig Buchhandlung). 

Pers preview
U bent van harte welkom voor de pers preview van de tentoonstelling, op woensdag 25 mei. Rudi Fuchs is aanwezig en, na de bezichtiging, beschikbaar voor interviews.

Programma
09.30 uur: inloop, binnenkomst via de hoofdingang
10.00 uur: welkomstwoord Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam
woord van Bart Rutten, Hoofd Collecties
10.15 uur: start voorbezichtiging
12.00 uur: einde.  

Stedelijk Friday Night met Rudi Fuchs en Bart Rutten 
Vrijdag 27 mei, 19.30 – 20.30 uur
Gesprek tussen Rudi Fuchs en Bart Rutten (Hoofd Collecties, Stedelijk Museum). Vragen die aan bod komen: Welke keuzes werden door Rudi Fuchs gemaakt bij het verzamelen? Hoe hebben deze keuzes geleid tot verschillende kernen in de collectie? Werd er destijds gebroken met oude opvattingen over verzamelen? En hebben musea inmiddels een nieuwe richting in het verzamelbeleid?

19.30 - 19.45 uur: welkom door Margriet Schavemaker  
19.45 - 20.15 uur: gesprek tussen Rudi Fuchs en Bart Rutten
20.15 - 20.30 uur: vragen uit het publiek. 

Moderator: Margriet Schavemaker
U bent van harte welkom om aanwezig te zijn, aanmelden niet noodzakelijk. 

Over Rudi Fuchs 

Rudi Fuchs (1942, Eindhoven) studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, waar hij tot 1975 bleef werken en lesgeven. Vervolgens was hij directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven (1975-1987), het Haags Gemeentemuseum (1987-1993) en van het Stedelijk Museum Amsterdam (1993-2003). Buiten zijn directoraten was Fuchs ook internationaal actief. In 1983 had hij de artistieke leiding van Documenta 7, Kassel en van 1984 tot 1990 was hij de eerste artistiek directeur van het Museo d’Arte Contemporanea, Castello di Rivoli, Turijn. Fuchs schreef gedurende zijn loopbaan talrijke publicaties over eigentijdse kunstenaars, waaronder de afgelopen acht jaar een wekelijks essay in De Groene Amsterdammer. In 2006 verscheen van zijn hand de publicatie Rembrandt Spreekt. 

Noot voor de redactie: 
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl