Nieuws — 22 dec 2009

Patrick van Mil (1958) treedt per 15 maart aan als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van Mil bekleedt op dit moment dezelfde functie bij het Internationaal Film Festival (IFFR) in Rotterdam.

Patrick van Mil zal de dagelijkse leiding van het Stedelijk op zich nemen en verantwoordelijk zijn voor de zakelijke en organisatorische kant van het museum. Daarin zal hij samen opereren met Ann Goldstein, de algemeen en artistiek directeur die op 1 januari 2010 aantreedt. Van Mil rapporteert als statutair directeur aan de Raad van Toezicht en aan de algemeen directeur.      

Van Mil brengt meer dan 25 jaar zakelijke ervaring met zich mee in leidinggevende functies in het Nederlandse culturele veld. Na zijn studie kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen werkte hij als hoofd presentaties bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en als eindredacteur en presentator bij de NCRV-televisie. Vanaf 1998 was hij hoofd collecties & informatie bij het Filmmuseum in Amsterdam en vanaf 2000 senior adviseur bij Berenschot Public Management op het beleidsterrein Cultuur en Media. Tevens trad hij regelmatig op als gespreksleider bij symposia en openbare interviews.       

Van Mil werkte van 2002 tot 2008 bij het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam, respectievelijk als adjunct-directeur en interim-directeur. Tot zijn portefeuille behoorde onder meer het (meerjaren)beleid, management en bedrijfsvoering; sponsor- en fondsenwerving en de realisatie van publieks-, educatie en digitaliseringsprojecten. Daarnaast vervulde Van Mil verschillende bestuurs- en adviesfuncties, onder andere bij de Raad voor Cultuur. In september 2008 werd hij benoemd tot zakelijk directeur van het Internationaal Film Festival Rotterdam, en werd daar, naast algemeen en artistiek directeur Rutger Wolfson, onder meer verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en interne organisatie, het financiële beleid, marketing en de subsidie-, fondsen- en sponsorwerving.

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Wij zijn zeer blij met de komst van Patrick van Mil. Zijn leidinggevende ervaring binnen diverse Nederlandse culturele publieksinstellingen, zijn visie, netwerk en aanpak zijn welkom in het museum. Dat hij bekend is met het museale veld en de wereld van film en televisie is een pre – daarnaast heeft Patrick uitgebreide ervaring met fondsenwerving en het werken met een buitenlandse directeur."

Ann Goldstein, vanaf 1 januari 2010 directeur van het Stedelijk Museum, over de benoeming van Patrick van Mil: “Patrick brengt niet alleen een rijke en brede ervaring met Nederlandse culturele organisaties mee, maar ook een persoonlijke toewijding aan het Stedelijk en een gedeelde visie op de artistieke missie van het museum. Ik kijk er zeer naar uit om samen met hem, de Raad van Toezicht en de medewerkers het Stedelijk Museum weer te openen als een van de meest vooraanstaande musea in de wereld.” 

Patrick van Mil over zijn aanstelling: “Dit is voor mij een droombaan: het museum zakelijk te mogen leiden waarvoor ik van jongs af aan een grote liefde koester. Ik zie het als mijn belangrijkste opgave om er samen met Ann Goldstein voor te zorgen dat het Stedelijk Museum op het hoogste internationale niveau meedraait. Alle ingrediënten daarvoor zijn aanwezig: een geweldige collectie, een prachtig nieuw gebouw, een gedreven staf en een sterk draagvlak van toegewijde vrienden en sponsoren. Ik zal alles in het werk stellen om het Stedelijk niet alleen een inspirerende plek te laten zijn voor kunstenaars en cultuurtoeristen, maar voor ons allemaal.” 

Noot voor de redactieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Press Office Stedelijk Museum:
Marie-José Raven, 020 – 573 26 56,m.raven@stedelijk.nl