Nieuws — 19 jan 2017

Ed van der Elsken, Tweelingmeisjes op de Nieuwmarkt (1956),  Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken / collectie Stedelijk Museum Amsterdam

Amsterdam, 19 januari 2017 - Ed van der Elsken (1925-1990) is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw.
Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken in een rijke, veelvormige presentatie.

Voor het volledige eerste persbericht klik hier.

Pers preview: donderdag 2 februari, programma:

9.00 uur inloop via hoofdingang, koffie in Zadelhoff Café
9.30 uur welkomstwoord Beatrix Ruf
10.00 uur preview met conservator Hripsimé Visser
12.00 uur einde

We horen graag of u er bij bent via pressoffice@stedelijk.nl

Digitale interactieve verhalen
In aanvulling op de tentoonstelling heeft het Stedelijk een serie van drie multimediale verhalen over Ed van der Elsken ontwikkeld. De verhalen zullen online te beleven zijn als mini documentaires, waarin per verhaal verder wordt ingegaan op het werk van Ed, zijn leven en Ed anno nu.

Het tweede verhaal Kijken naar Ed is ontwikkeld i.s.m. de Volkskrant.
Vanaf 2 feb is het eerste verhaal te zien en te delen via: edvanderelsken.amsterdam

Extra programmering bij
Ed van der Elsken - De verliefde camera

Filmprogramma in EYE
EYE organiseert in samenwerking met het Stedelijk vijf avonden met films rond verschillende thema’s in Van der Elskens werk. Zijn leven in Amsterdam speelt een belangrijke rol, maar ook zijn zwerftochten over de wereld voor bladen als Avenue en de relatie tot zijn zoon Daan. De films zijn grotendeels afkomstig uit de EYE-collectie.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Theorie - The Moving Page
In samenwerking met de Universiteit van Leiden houdt het Stedelijk een lezingenprogramma op 26 april: The Moving Page: At the Crossroads of Cinema and Photobook. Hier wordt besproken wat het filmische betekent in het kader van de fotografie. Met een lecture performance van Paulien Oltheten.
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Tijd: 15.00-17.00 uur
Meer info en tickets binnenkort online

Theorie - Sunday Seminar
Ook zondag 12 februari is gewijd aan theorie: de Sunday Seminar: Tussen kunst en document: Fotografiekritiek in Nederland 1980-2015.
Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum
Meer info en tickets binnenkort online  

Workshops: Lover, Traveler, Hunter
Het Stedelijk organiseert drie fotografieworkshops voor volwassenen, gegeven door drie fotografen die zich identificeren met het werk van Ed van der Elsken en de rol van Lover, Traveler of Hunter. De workshops kunnen los of als reeks gevolgd worden en vinden op locatie in Amsterdam plaats. Het gemaakte werk wordt tijdens een afsluitende avond in het Stedelijk getoond. De fotografen geven ook online een opdracht aan mensen die niet in staat zijn de workshop te volgen. Deze foto’s worden eveneens getoond tijdens de afsluitende avond.
Data: 25 februari, 25 maart en 22 april 2017
Meer info en tickets binnenkort online.

Rondleiding door Blikopeners
Blikopeners, de jonge peer educators van het Stedelijk, geven elke vrijdagavond speedtours door de tentoonstelling, van 19.30 tot 20.00 uur en van 20.00 tot 20.30 uur. De Blikopeners testen of je een Lover, Traveler of Hunter bent en bieden een route die het beste bij je past. Met de gekleurde bril verken je de tentoonstelling en lees je verborgen teksten die de Blikopeners zelf schreven, geïnspireerd op het werk van Van der Elsken. 

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie over het leven en werk van Ed van der Elsken, met essays van Hripsimé Visser, David Campany, Colin van Heezik en Susan Aasman. Met een unieke verzameling van de voornaamste werken uit zijn oeuvre, in zwart-wit en kleur, die inmiddels behoren tot de meest iconische beelden uit de Nederlandse fotogeschiedenis. Kunstenaars Nan Goldin, Paulien Oltheten en Valerie Jouve brengen bovendien een tekstuele ode aan Van der Elsken, die elk van hen inspireerde en beïnvloedde.

Te verkrijgen in de museumshop en de betere boekhandel. 
288 pagina’s | vormgeving: Mevis & Van Deursen | Nederlandse Museumeditie  softcover € 29,95, hardcover € 39,95, Uitgeverij Hannibal | Engelse editie hardcover, Prestel Publishing, € 39,95 | Franse editie hardcover, Éditions Xavier Barral, € 39,95. 

Partners
De tentoonstelling is georganiseerd door het Stedelijk Museum Amsterdam in samenwerking met Jeu de Paume en reist na het Stedelijk Museum door naar Jeu de Paume (Parijs) en Fundación MAPFRE (Madrid).

Met speciale dank aan Anneke Hilhorst en Han Hogeland, het Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Universiteitsbibliotheek Leiden/ Bijzondere Collecties, EYE Filmmuseum Amsterdam, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum, Annet Gelink Gallery, Amsterdam en Paradox, Edam.

Noot voor de redactie: 
Er zijn 26 beelden beschikbaar voor pers, waarvan er enkele te downloaden zijn via onze website. Voor meer informatie, beeldmateriaal of een PDF van de catalogus kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl