Nieuws — 19 jun 2008

Peter Friedl (1960) heeft besloten, aan de vooravond van de opening van The Vincent Award, zich terug te trekken van deelname aan de prijs.

Friedl blijkt achteraf zijn deelname aan The Vincent Award te betreuren en “ethische bezwaren” te hebben tegen de prijs en de jurering. Omdat hij nu pas aanmerkingen heeft op de samenstelling van de jury heeft hij zich in dit late stadium teruggetrokken. Eerder had hij al laten weten niet beschikbaar te zijn voor de Publieksprijs, omdat dit in zijn ogen een “schijndemocratisch verschijnsel” zou zijn.

Het museum stelt dat de organisatie van de prijs en de tentoonstelling vanaf het begin transparant is geweest over de procedure. Correspondenten uit heel Europa dragen kunstenaars voor, waaruit een internationale jury in september 2007 vijf kandidaten voor de shortlist vaststelde.

De vier genomineerden laten hun werk zien in een expositie, die tot en met 30 september te zien is. Op vrijdag 12 september maakt de jury de winnaar bekend.

Alle informatie over de prijs, de procedure, de deelnemers en de Publieksprijs is te vinden opwww.thevincentaward.eu.

The Vincent Award 2008 
20 juni – 30 september 2008 
Stedelijk Museum CS

The Vincent Award 2008 is een prestigieuze Europese prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar met grote relevantie voor de hedendaagse kunst. Genomineerd voor deze editie zijn: Francis Alÿs, Liam Gillick, Deimantas Nakevicius en Rebecca Warren. (Peter Friedl heeft zich op 19 juni teruggetrokken.) Zij hebben ieder een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, dat persoonlijk is maar ook gericht op de maatschappij. Zowel Alÿs, Gillick, Nakevicius als Warren hebben speciaal voor The Vincent Award 2008 nieuw werk gemaakt. Vrijdag 12 september maakt de internationale jury de winnaar bekend. 
Meer informatie is te zien op www.thevincentaward.eu.                             

Noot voor de redactie: Voor meer informatie: Press Office, Marie-José Raven, tel. 020 – 573 26 56, m.raven@stedelijk.nl.  

STEDELIJK MUSEUM CS, Post CS-gebouw, 2e verdieping, Oosterdokskade 5, Amsterdam,www.stedelijk.nl