Nieuws — 24 nov 2015

Ons bereikte het droeve bericht dat gister in Parijs Pierre Bernard (1942-2015) is overleden. In het kader van de toekenning van de Erasmusprijs 2006 aan Bernard organiseerde het Stedelijk Museum in het najaar van 2006 een tentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum CS . Pierre Bernard richtte in 1970 samen met Gérard Paris-Clavel en François Miehe, die hij tijdens de studentenopstanden in mei 1968 in Parijs leerde kennen, het ontwerperscollectief Grapus op. Na het vertrek van Miehe traden ook Jean Paul Bachollet en Alex Jordan toe. Ze nemen alleen opdrachten aan waar ze gezamenlijk achter staan, commerciële opdrachten zijn uitgesloten. Grapus ontwerpt voor de Communistische Partij, voor het theater, culturele instellingen, voor de hulporganisatie Secours Populaire, voor vakbonden en gemeentelijke overheden.

Na 20 jaar wordt het collectief opgeheven en gaat ieder zijns weegs. Bernard richt het Atelier de Création Graphique op waar hij onder andere met de Nederlander Dirk Behage samenwerkt. Hij blijft met zijn bureau trouw aan het principe alleen opdrachten aan te nemen buiten de commerciële sector. Opdrachtgevers variëren van het Louvre en het Centre Georges Pompidou tot de overheid.

Pierre Bernard heeft niet alleen een lange staat van dienst in het ontwerpen voor het publieke domein maar speelde ook een rol bij het organiseren van internationale ontmoetingen tussen ontwerpers. Hij was in de wereld van de grafische vormgeving uitgegroeid tot een internationaal  zeer gerespecteerde ontwerper en het is dan ook een groot verlies dat hij geen deel meer uit zal maken van deze gemeenschap.  Zijn werk is in ruimte mate vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum.