Nieuws — 27 mrt 2008

De bekende Londense kunstverzamelaar Charles Saatchi heeft deze week drie werken van de Duitse kunstenaar Alexandra Bircken (1967) gekocht. Ze zijn te zien in haar tentoonstelling UNITS in Docking Station, de projectruimte voor internationale kunst in Stedelijk Museum CS.

De drie aangekochte werken zullen in de toekomst te zien zijn in de nieuwe Saatchi Gallery die in 2008 opent in Chelsea, Londen. Saatchi is befaamd om zijn gedurfde aankopen van relatief onbekende kunstenaars. Hij was een van de eersten die de Young British Artists groot begon te verzamelen.

De tentoonstelling UNITS van Alexandra Bircken (1967) loopt tot en met zondag 13 april in het Stedelijk Museum CS. Bircken maakte speciaal voor Docking Station vijf assemblages met zeer uiteenlopende materialen, gevat in vijf metalen frames. Zij verwerkte daarin boomtakken, fruit, hout, brood, breisels, kleding, papier-maché, perspex, metaal, stenen, ijzerdraad, leer, purschuim en beton. Haar assemblages doorbreken in hun hybride verschijningsvorm de grens tussen beeld, schilderij en tekening.

Birckens werken sluiten aan bij een nieuwe interesse voor assemblage onder de jongere generaties Europese en Amerikaanse kunstenaars. Hun objecten zijn low tech, bescheiden in schaal, handgemaakt, vol tegenstellingen en vaak zo gefragmenteerd dat ze bijna uiteen vallen. Het werk van deze kunstenaars beschrijft het heden als een tijdperk van materiële overvloed, maar ook als een periode vol onzekerheid en verbrokkelde symbolen.