Nieuws — 16 aug 2018

‘Je weet wel wat ik bedoel...’ Over inclusief woordgebruik in musea.

Op woensdagmiddag 26 september, organiseert STUDIO i een Kenniscafé over inclusief woordgebruik in het Stedelijk Museum Amsterdam. Een inspirerende middag voor museummedewerkers die de waarden inclusie en diversiteit omarmen en uit willen dragen in taal en tekst.

Op deze middag wordt museale inclusie in de volle breedte getoond: hoe sluiten musea doelgroepen binnen en buiten met hun woordgebruik?

Dit Kenniscafé laat praktische voorbeelden en initiatieven uit de sector zien waarbij taal een grote rol speelt (o.a. educatie, marketing, conservatoren). En het Café biedt food for thought voor museummedewerkers: hoe exclusief is mijn taalgebruik? Hoe kan mijn organisatie een meer inclusief taalbeleid omarmen?

Het definitieve programma volgt. Voor nu: noteer de middag van 26 september alvast in je agenda.

Met als keynote sprekers:

Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman

Zoë en Annebregt’s boek Heb je een boze moslim voor mij? (2018) kreeg dit voorjaar veel media-aandacht, terwijl hun publicatie juist die media en hun exclusiviteit aan de kaak stelt.

In de STUDIO i keynote op 26 september leggen ze verbanden tussen de museum- en mediasector: hoe leidt gewoontegetrouw taalgebruik in deze sectoren tot een herhaling van exclusieve denkpatronen?

Tijdens het Kenniscafé wordt ook de nieuwe STUDIO i website gelanceerd: een inspirerend platform waarop culturele instellingen hun inclusieve projecten en programma’s kunnen delen.

STUDIO i - platform voor inclusieve cultuur is een initiatief van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Met STUDIO i willen we een duurzame impuls geven aan de toegankelijkheid en inclusie binnen het culturele veld.

www.studio-inclusie.nl