Nieuws — 10 jan 2018

Stedelijk Museum Amsterdam verzamelde al vroeg werk van het duo Hooykaas/Stansfield. Daar kan nu het kunstwerk Turning Point uit 1995 aan worden toegevoegd dankzij een genereuze schenking van Madelon Hooykaas.

'Turning Point’ (1995) interactive video sculptuur door Stansfield/Hooykaas
'Turning Point’ (1995) interactive video sculptuur door Stansfield/Hooykaas

Stedelijk Museum Amsterdam bezit een belangrijke collectie videokunstwerken, waaronder 15 toonaangevende werken van de Nederlandse filmmaker Madelon Hooykaas (1942, Maartensdijk) en de Schotse kunstenaar Elsa Stansfield (Glasgow 1945-2004), samen beter bekend als het duo Hooykaas/Stansfield. Daar is nu een nieuwe video-installatie aan toegevoegd: Turning Point uit 1995. Madelon Hooykaas schonk deze aan het museum ter ere van het afscheid van Bart Rutten, Hoofd Collecties, in 2017. De schenking is een blijk van waardering voor Ruttens inzet voor videokunst in het algemeen en het werk van Hooykaas/Stansfield in het bijzonder.

Natuur en technologie

Het duo Hooykaas/Stansfield wordt gezien als pionier in videokunst. Het werk van het duo heeft een poëtische kwaliteit. In Turning Point zijn twee belangrijke thema’s vertegenwoordigd: natuur en technologie. Deze installatie kwam tot stand na een periode van reizen en het verzamelen van documentatie van de plekken die de twee bezochten. Zoals vaker het geval is in hun werk is er een interactief element: bezoekers kunnen de beelden laten stoppen door hun hand in het middenpaneel te plaatsen.

Videotrap

In 1981 was de installatie Two Sides of a Story door Hooykaas/Stansfield te zien als eerste werk in de bekende ‘videotrap’ van het museum. Het Stedelijk verzamelde al vroeg werk van Hooykaas/Stansfield, als eerste Two Sides of a Story. Verder participeerde het duo in belangrijke tentoonstellingen zoals The Luminous Image (1984) en Arts for Television (1987).

Over Hooykaas/Stansfield

De samenwerking tussen Madelon Hooykaas en Elsa Stansfield begon in 1972. Hun eerste film, Een van die dagen, werd in 1973 uitgezonden op de Nederlandse tv en is ook vertoond op festivals in Londen, Toronto en New York. Al snel stapten ze over naar video-installaties. Samen creëerden ze meer dan 90 video’s, installaties en beelden. Hun werk is geëxposeerd in verschillende toonaangevende musea, waaronder Tate Gallery in Liverpool, MoMa in New York en grote internationale exposities zoals Documenta. Stedelijk Museum Amsterdam bezit 15 werken van het duo. Ruim 40 videowerken van Hooykaas/Stansfield zijn opgenomen in de collectie van LIMA, het Nederlandse platform voor mediakunst.