Nieuws — 7 apr 2017

Amsterdam, 4 april 2017 - Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert de eerste overzichtstentoonstelling wereldwijd van de Amerikaanse kunstenaar Seth Price (1973, Palestina). De tentoonstelling bestaat uit meer dan 150 werken uit de periode 2000-2017 en geeft een uitgebreid beeld van zijn artistieke carrière. Het oeuvre van Price bestrijkt vele media en disciplines en het overzicht toont daarvan onder meer sculpturen, installaties, 16mm-film, video’s, foto’s, tekeningen, schilderijen, kleding en textiel, webdesign, muziek, geluid en poëzie. Naast een ruime selectie werken uit de belangrijkste series sinds 2000, zal er een aantal nieuwe werken te zien zijn die speciaal voor de tentoonstelling gemaakt zijn.

Beatrix Ruf, directeur van het Stedelijk Museum: “Ik zie Seth Price als een sleutelfiguur in zijn benadering van technologie en artistiek auteurschap. Hij draait en verrast met wat artistieke producten kunnen zijn, zoals een schilderij, een film, een sculptuur of een foto. Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een verwantschap met technologische vooruitgang en de impact die de hedendaagse digitale cultuur op ons leven heeft. Tegelijkertijd is zijn werk ook doordrenkt met scepsis over deze vooruitgang, waarbij hij speels gebruik maakt van haar mislukkingen en beperkingen." 

Klik hier voor het eerste persbericht met meer informatie over de tentoonstelling. 

Nieuw werk: Social Synth 

Speciaal voor boven de beroemde trap van het Stedelijk heeft Seth Price de grootschalige video Social Synth gecreëerd. Hiervoor liet hij een robotcamera zes uur lang over de huid van een inktvis bewegen. De camera nam daarbij ruim tienduizend foto’s, die Price vervolgens bewerkte met technologie voor satellietkaarten en grafische 3D-software om tot deze projectie te komen. In dit hybride werk zijn het natuurlijke en het kunstmatige verstrengeld, en wordt een computergegenereerde reflectie de hoofdrolspeler in een wonderbaarlijk landschap.

Seth Price, Redistribution (fragment), 2007– , single-channel video, duur variabel, courtesy kunstenaar

Publieksprogramma

PERFORMANCE
How to DISappear in America: The Musical
Ei Arakawa met Dan Poston en Stefan Tcherepnin 
donderdag 13 april (preview), vrijdag 14 en zaterdag 16 april 2017

How To DISappear in America: The Musical is een performance-installatie gebaseerd op het gelijknamige boek door kunstenaar Seth Price, ontwikkeld door kunstenaar Ei Arakawa met schrijver Dan Poston en componist en kunstenaar Stefan Tcherepnin.
Taal: Engels
Locatie: Teijin Auditorium
Tijd: 13 april: 20.35-23.00 uur, 14 april: 20.00 uur, 15 april: 16.00 uur
Toegang: Museumkaart € 5 / studenten € 12,50 / regulier € 20
Klik hier voor tickets 14 april / klik hier voor tickets 15 april

GALLERY TALKS
Josephine Bosma: Seth Price & Jordan Wolfson
woensdag 19 april 2017

Tijd: 15.00-16.00 uur
Taal: Engels
Locatie: tentoonstellingszalen
Journalist en criticus Josephine Bosma neemt je mee door de tentoonstellingen van Seth Price en Jordan Wolfson – de meest recente in een serie van solo’s van emerging artists in het Stedelijk. Eerder waren o.a. solotentoonstellingen van Ed Atkins (2015), Avery Singer (2016) en John Rafman (2016) te zien.  
Meer info binnenkort online.

THEORY
Seth Price: Kunst en het internet in de 21e eeuw
 
zondag 3 september 2017
Theoretisch programma tijdens het slotweekend van Seth Price: Socal Synthetic, met internationaal gerenommeerde curatoren op het gebied van informatie-technologie, media en kunst. Meer info binnenkort online.

Seth Price, Untitled, 2016, foto: Ron Amstutz

Publicatie 

Bij de tentoonstelling wordt de monografie Seth Price Social Synthetic uitgegeven waarin bijna al zijn werk is opgenomen. Met essays en interviews door Cory Arcangel, Ed Halter, Joseph Branden, John Kelsey, Michelle Kuo, Rachel Kushner en Laura Owens, Ariana Reines, Achim Hochdörfer en Beatrix Ruf.
Prijs € 54,95 in de Museumwinkel (€ 64 in distributie) | Hardcover met transparante omslag | taal: Engels | 22,5 x 30,5 cm | circa 400 pagina's | vormgeving: Eric Wrenn | i.s.m. König uitgeverij

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de Press Office van het Stedelijk Museum, 020 - 573 2660 / 656 of pressoffice@stedelijk.nl

Credit

Seth Price: Social Synthetic is samengesteld door Stedelijk Museum-directeur Beatrix Ruf en co-curator Leontine Coelewij in nauwe samenwerking met de kunstenaar. De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met Museum Brandhorst in München. Het Stedelijk Museum dankt Petzel Gallery, Capitain Petzel Gallery, Galerie Gisela Capitain en Galerie Chantal Crousel voor de medewerking en steun aan de tentoonstelling en publicatie.
 
Seth Price: Social Synthetic is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van de International Collector Circle, Art Mentor Foundation Lucerne en Mondriaan Fonds