Voor de Marina Abramović-tentoonstelling geldt een toeslag. Zie Stedelijk.nl/toeslag, ook voor uitzonderingen.

Nieuws — 13 feb 2019

Verdensteatret, HANNAH, 2015. Courtesy of the artist.

openingsavond vrijdag 22 feb

geluidswerken en performances

22 feb t/m 3 mrt

hereafter
an exhibition in three acts


Sonic Acts is terug in het Stedelijk en viert met het thema HEREAFTER haar 25-jarig bestaan met een feestelijke festivaleditie! Tijdens de openingsavond op vrijdagavond 22 februari presenteert Sonic Acts in het Stedelijk een speciaal programma met geluidswerken en audiovisuele performances, bestaande uit een mix van gecureerde werken en werken in opdracht. In de bijbehorende tentoonstelling HEREAFTER staat het werk van Tony Cokes, Julius Eastman en The Otolith Group centraal.

Openingsavond vrijdag 22 februari
Op vrijdagavond 22 februari presenteert Sonic Acts een speciaal programma in het Stedelijk met geluidswerken en audiovisuele performances, bestaande uit een mix van gecureerde werken en werken in opdracht.

Op 22, 23 en 24 februari vindt in het auditorium van het Stedelijk de hybride performance HANNAH plaats van de wereldbekende Noorse kunstenaarsgroep Verdensteatret. Deze performance is ontworpen om de aandacht te vestigen op de subtiele transformatie die fysieke objecten teweegbrengen in hun omgeving over uitgestrekte tijdsperioden.

Er zijn ook liveoptredens van Nina Pixel, Ji Youn Kang en Hugo Esquinca voor The Pentacle 15.3, een high-fidelity surround sound system ontwikkeld door Fedde ten Berge en Jesse Meijer. Zij zijn gedreven door het verlangen om van geluidskunst en live muziek een versterkte ruimtelijke ervaring te maken.

HEREAFTER - An Exhibition in Three Acts
Sonic Acts en Stedelijk Museum Amsterdam werken al sinds 2011 samen aan geluidskunst-gerelateerde projecten. In 2017 initieerden zij een lange-termijn project, gewijd aan de minder bekende pioniers in de geluidskunst.

Dit jaar vervolgen Sonic Acts en Stedelijk het traject met de vertoning van werken die de revolutionaire geluiden van Tony Cokes’ videokunst vieren, alsook de vergeten nalatenschap van Julius Eastman (1940-1990), de queer Afrikaans-Amerikaanse avant-garde componist, pianist, vocalist en dirigent wiens werk is geïntegreerd in The Third Part of the Third Measure (2017) van The Otolith Group.

Onder de installaties in Stedelijk is ook de microTone – een speciaal project om het 50-jarig jubileum van STEIM Amsterdam te vieren.

Over Sonic Acts
Sinds haar oprichting in 1994 heeft Sonic Acts zich ontwikkeld tot platform voor onderzoek in kunst, technologie, muziek en cultuur. Het is een verzamelplek voor kunstenaars, theoretici, wetenschappers en filosofen, en een festival met vooruitblikkende projecten, ideeën en werken. Iedere festivaleditie verkent een gekozen thema aan de hand van een internationale conferentie, een breed scala aan concerten en performances, tentoonstellingen en filmvertoningen, op die manier een breed spectrum van werkvelden, praktijken en disciplines omarmend.

Tijden, locaties en kaartverkoop
Voor de precieze tijden, locaties en tickets, zie de website van het Stedelijk Museum.