Nieuws — 24 feb 2014

Amsterdam, 24 februari 2014 ― Het Stedelijk Museum Amsterdam organiseert in samenwerking met ASCA/ACGS van de Universiteit van Amsterdam, Moderna Museet (Stockholm), Museum Folkwang (Essen) en het Tropenmuseum (Amsterdam) de academische conferentie Collecting Geographies: Global Programming and Museums of Modern Art

De conferentie is onderdeel van het driejarige programma project Global Collaborations dat het Stedelijk eind 2012 lanceerde om een goed geïnformeerde en genuanceerde blik te vormen op de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst vanuit een mondiaal perspectief, met een speciale focus op opkomende regio’s als Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost Azië. Het project is gebaseerd op samenwerkingsverbanden met experimentele en veelzijdige kunstinstellingen wereldwijd en omvat tentoonstellingen, publicaties, evenementen en een online platform, en ook deze conferentie is er onderdeel van.

Centrale thematiek van Collecting Geographies is de impact van de globalisering op het museale veld. Omstreeks honderd deelnemers zullen in thematische sessies reflecteren op o.a. actuele en historische tentoonstellingen in deze context (zoals Magiciens de la terre uit 1989), (post)koloniaal verzamelbeleid, hedendaagse museale expansiedrift (zoals het Louvre Abu Dhabi) en de reflectie van kunstenaars hierop.

De conferentie bestaat uit openbare keynote-lezingen en paneldiscussies en daarnaast 85 lezingen in 24 thematische sessies. Dit laatste onderdeel, waarvoor een open call for papers werd geplaatst, berust op bijdragen van meer dan 80 internationale curatoren, kunstenaars, theoretici, sociologen en andere wetenschappers, het Guggenheim en Haus der Kulturen der Welt.

De sessies worden afgewisseld met plenaire lezingen van en paneldiscussies met toonaangevende sprekers als de internationaal vermaarde antropoloog James Clifford (University of California) en Pamela  M. Lee (Stanford University).

KEYNOTES:

Donderdag 13 maart, 19.30 – 20.30 uur:
Pamela M. Lee

Vrijdag 14 maart, 10.30 – 11.30 uur
:
James Clifford

Zaterdag 15 maart, 10.30 – 11.30 uur:
Annie Cohen-Solal en Paul Goodwin

Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam

PANELDISCUSSIES:

Donderdag 13 maart, 20.30 – 21.30 uur:
COLLECTING GEOGRAPHIES
Sprekers: Ann-Sofi Noring (Codirecteur Moderna Museet), Tobia Bezzola (Directeur Museum Folkwang), Jeroen de Kloet (ASCA/ACGS), Wayne Modest (Hoofd Onderzoek, Tropenmuseum)
Moderator: Margriet Schavemaker
(Curator en Hoofd Onderzoek & Publicaties, Stedelijk Museum)
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam

Vrijdag 14 maart, 20.00 – 22.00 uur:
THINKING GLOBALLY: MUSEUMS, ART AND ETHNOGRAPHY AFTER THE GLOBAL TURN
Sprekers: Kader Attia, James Clifford, Wendelien van Oldenborgh, Pamela M. Lee, Jette Sandahl
Moderator: Leon Wainwright (The Open  University en hoofdredacteur Open Arts Journal)
Locatie: Tropenmuseum Amsterdam

Hoofdcurator van Global Collaborations is Jelle Bouwhuis (Stedelijk Museum Bureau Amsterdam).

Zie voor het volledige programma en meer informatie over de conferentie en het programma Global Collaborations: http://www.stedelijk.nl/agenda/symposia/collecting-geographies-global-programming-and-museums-of-modern-art

Global Collaborations online

Een team van (inter)nationale schrijvers publiceert op de website van het Stedelijk over diverse aspecten van Global Collaborations. Ook rondom de conferentie wordt er online aandacht besteed aan verschillende onderdelen uit het programma, onder meer met essays, interviews met de sprekers en verslaglegging van sessies. http://journal.stedelijk.nl/category/global-collaborations/

Informatie na de conferentie

De lezingen van de keynote speakers worden gefilmd en later via de site gedeeld. In oktober 2014 zal de eerste editie van Stedelijk Studies, het wetenschappelijke online tijdschrift van het museum, gewijd zijn aan deze conferentie. 

Praktische informatie:

Locaties:
Stedelijk Museum Amsterdam, diverse ruimtes
Tropenmuseum Amsterdam

Prijs:
entree museum + € 2,50 per Public Program
€ 100 voor de hele conferentie (alle openbare lezingen, academische lezingensessies, forumgesprekken, lunches, etc.)
€ 50 voor één dag.

Reserveren:
via globalconference@stedelijk.nl o.v.v. naam en de betreffende lezing. (voor met name de thematische sessies zijn de plaatsen beperkt)